środa, 12 marca 2014

Wszechnica SGGW o polskiej żywności

Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na comiesięczny wykład.
Tym razem - w środę 19 marca 2014 r. o godz. 17:30 - prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński omówi "Jakość i autentyczność polskiej żywności".

Po wykryciu i medialnym nagłośnieniu przypadków fałszowania żywności, polscy konsumenci kupują ją z pewną dozą nieufności. 
Czy ich obawy o częste manipulowanie jakością produktów spożywczych są uzasadnione? 
Jaka jest na ogół jakość polskiej żywności i jakie jednostki ją kontrolują? 
W jakich przypadkach i gdzie może zwrócić się w tej sprawie przeciętny konsument?
Na te i inne pytania odpowiemy na naszym wykładzie, podczas omawiania takich zagadnień jak np.:
1. Sposoby fałszowania żywności – wybrane przykłady.
2. Skala problemu w Polsce i na świecie.
3. Jednostki urzędowej kontroli jakości żywności, zwłaszcza w zakresie jej fałszowania.
4. Czy konsument może samodzielnie rozpoznać zafałszowaną żywność? Na jakie pułapki nieuczciwych producentów powinien uważać?


Wykład dostępny będzie on-line na stronie Wszechnicy.
Szczegóły podane są na poniższym plakacie.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza