Czekolada nie tuczy, a wręcz przeciwnie –
osoby, które spożywają ją często, mają mniej tkanki tłuszczowej i
rzadziej chorują – przekonują hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetu
Grenady.
Autorzy badania przeanalizowali dane dotyczące 1 458
osób w wieku od 12 do 17 lat z 9 europejskich krajów, biorących udział w
projekcie badawczym HELENA (Healthy Lifestyle in
Europe by Nutrition in Adolescence).
Po uwzględnieniu wieku, płci, wskaźnika BMI,
nawyków żywieniowych i aktywności fizycznej nastolatków, badacze
stwierdzili, że osoby spożywające więcej czekolady miały niższy poziom
tkanki tłuszczowej w organizmie.
Czekoladę uważa się za produkt
wysokoenergetyczny, bogaty w cukry i tłuszcze nasycone, jednak ostatnie badania
prowadzone wśród osób dorosłych sugerują, że jedzenie czekolady
wiąże się z niższym ryzykiem chorób kardiometabolicznych.
Ocenianie biologicznego wpływu żywności tylko przez
pryzmat kaloryczności jest błędem.
Równie ważne są składniki, które w
określony sposób przyczyniają się do zwiększenia bądź obniżenia ryzyka
chorób, w tym otyłości.
Czekolada zawiera dużo flawonoidów (zwłaszcza
katechiny), które są silnymi przeciwutleniaczami. Działają
przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo oraz pomagają zapobiegać
nadciśnieniu. Katechiny wpływają ponadto na produkcję kortyzolu (który oddziaływa na nasz metabolizm) i
wrażliwość na insulinę.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza