wtorek, 20 maja 2014

Wszechnica Żywieniowa o słodzikach


Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na prelekcję dr inż. Elżbiety Wierzbickiej z Katedry Żywienia Człowieka SGGW p.t. „Słodziki – aspekty żywieniowe i zdrowotne”.

Od zamierzchłych czasów człowiek preferuje produkty o słodkim smaku. 
Oczywiście, nie ma w tym nic nieprawidłowego, jeśli tylko takich produktów nie spożywa w nadmiarze, jeśli tylko potrafi zachować umiar. 
Dla wielu osób bywa to jednak trudne, tym bardziej kiedy szeroki asortyment słodkich produktów i napojów jest dostępny niemalże na każdym kroku.
Część osób, w trosce o zdrowie, kupuje zatem produkty z dodatkiem substancji słodzących innych niż tradycyjny cukier buraczany. Słodzą nimi również napoje. Związki te, określane mianem substancji słodzących, zaliczane są do dodatków do żywności. 

Czy rzeczywiście ich stosowanie przynosi efekty zdrowotne? Niektórzy twierdzą, że spożywanie takich produktów może wiązać się z niekorzystnymi skutkami dla zdrowia, a inni uznają twierdzenia te za nieuzasadnione.

Zapraszamy zatem na nasz wykład, na którym zostaną przedstawione następujące zagadnienia:
1. Czym są słodziki? Ich podział i właściwości.
2. Jakie produkty spożywcze zawierają słodziki i jaka jest ich wartość kaloryczna? Charakterystyka
asortymentu rynkowego.
3. Dlaczego niektóre produkty zawierają mieszaniny słodzików?
Jak z etykiety dowiemy się, że słodziki zostały dodane do produktu?
Jakie są plusy i minusy spożywania produktów ze słodzikami?


Prelekcja odbędzie się w dniu 21 maja 2014 r.
Szczegóły na plakacie.


Jest możliwość uczestniczenia w prelekcji on-line, poprzez stronę internetową.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza