Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowały listę 10 najgroźniejszych pasożytów, które występują w produktach spożywczych.
Niestety organizmy te najczęściej nie są traktowane z uwagą, na jaką zasługują.
WHO i FAO pracują nad nowymi normami dla światowego handlu żywnością, które mają pomóc w kontrolowaniu obecności niebezpiecznych pasożytów w produktach spożywczych.
Celem dyrektyw jest pomoc państwom w monitorowaniu obecności pasożytów w łańcuchu żywnościowym.
Eksperci obu organizacji sporządzili wstępną listę 93 pasożytów, którą następnie okrojono do 24 najgroźniejszych.
Ranking powstał w oparciu o dane o zachorowalności, występowaniu pasożytów, chorobach przez nie wywoływanych – z uwzględnieniem ich wpływu na gospodarkę.
Biorąc pod uwagę problemy, które sprawiają te pasożyty, to nie są one traktowane z uwagą, na jaką zasługują. Mimo ogromnych kosztów społecznych brakuje informacji na temat pochodzenia tych pasożytów, o tym jak żyją w organizmie, i co ważniejsze jak nas zarażają – zauważa Renata Clarke, specjalistka FAO ds. bezpieczeństwa żywności.
Publikacja listy 10 pasożytów ma uwrażliwić na ten problem władze i opinię publiczną.
W pierwszej dziesiątce znalazły się między innymi organizmy, które u człowieka mogą wywoływać uszkodzenie mózgu, mięśnia sercowego, czerwonkę czy wstrząs anafilaktyczny:
- Tasiemiec uzbrojony (Taenia solium),
- Tasiemiec bąblowcowy (Echinococcus granulosus),
- Tasiemiec wielojamowy (Echinococcus multilocularis),
- Toxoplasma gondii,
- Pierwotniaki z rodzaju Cryptosporidium,
- Pełzak czerwonki (Entamoeba histolytica),
- Włosień kręty (Trichinella spiralis),
- Płazińce z rodziny Opisthorchiidae,
- Glisty (Ascarididae),
- Świdrowiec amerykański (Trypanosoma cruzi).
Informacja na stronach FAO.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza