czwartek, 10 lipca 2014

10 najgroźniejszych pasożytów

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowały listę 10 najgroźniejszych pasożytów, które występują w produktach spożywczych.
Niestety organizmy te najczęściej nie są traktowane z uwagą, na jaką zasługują.

WHO i FAO pracują nad nowymi normami dla światowego handlu żywnością, które mają pomóc w kontrolowaniu obecności niebezpiecznych pasożytów w produktach spożywczych.
Celem dyrektyw jest pomoc państwom w monitorowaniu obecności pasożytów w łańcuchu żywnościowym.
Eksperci obu organizacji sporządzili wstępną listę 93 pasożytów, którą następnie okrojono do 24 najgroźniejszych.
Ranking powstał w oparciu o dane o zachorowalności, występowaniu pasożytów, chorobach przez nie wywoływanych – z uwzględnieniem ich wpływu na gospodarkę.

Biorąc pod uwagę problemy, które sprawiają te pasożyty, to nie są one traktowane z uwagą, na jaką zasługują. Mimo ogromnych kosztów społecznych brakuje informacji na temat pochodzenia tych pasożytów, o tym jak żyją w organizmie, i co ważniejsze jak nas zarażają – zauważa Renata Clarke, specjalistka FAO ds. bezpieczeństwa żywności.
Publikacja listy 10 pasożytów ma uwrażliwić na ten problem władze i opinię publiczną.

W pierwszej dziesiątce znalazły się między innymi organizmy, które u człowieka mogą wywoływać uszkodzenie mózgu, mięśnia sercowego, czerwonkę czy wstrząs anafilaktyczny:
-   Tasiemiec uzbrojony (Taenia solium),
-   Tasiemiec bąblowcowy (Echinococcus granulosus),
-   Tasiemiec wielojamowy (Echinococcus multilocularis),
-   Toxoplasma gondii,
-   Pierwotniaki z rodzaju Cryptosporidium,
-   Pełzak czerwonki (Entamoeba histolytica),
-   Włosień kręty (Trichinella spiralis),
-   Płazińce z rodziny Opisthorchiidae,
-   Glisty (Ascarididae),
-   Świdrowiec amerykański (Trypanosoma cruzi).

Informacja na stronach FAO.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza