poniedziałek, 21 lipca 2014

Odżywianie zgodne z porami roku

18 lipca - jak co tydzień w każdy piątek - spotkaliśmy się na szkoleniu. Normalnie omawiamy tematy z marketingu i rozwoju osobowego.
Tym razem omawialiśmy "Odżywianie zgodne z porami roku".

Temat wydaje się prosty, gdyż wystarczy jeść produkty sezonowe.
Tak, ale poszliśmy dalej. Od wieków Chińczycy określali właściwości cieplne produktów.


Produkty gorące i zimne powinniśmy przede wszystkim stosować w sytuacjach wychłodzenia organizmu lub zdecydowanych upałów.

Stąd tylko krok do KUCHNI PIĘCIU PRZEMIAN, która jest elementem Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

Z dostępnych w Polsce bardzo wielu pozycji, mi najbardziej odpowiada książka Barbary Temelie.


Według Chińczyków wszystko ulega przemianie zgodnie z cyklem 5 przemian.

Grafika z książki Bożeny Żak-Cyran "Jedz i żyj zgodnie z porami roku"
Tym przemianom można przyporządkować wszystko, np.

Grafika z książki Bożeny Żak-Cyran "Jedz i żyj zgodnie z porami roku"
W internecie jest dostępnych wiele tabel, prezentujących przyporządkowanie różnych produktów żywnościowych poszczególnym przemianom (żywiołom, smakom).

Na tej podstawie można przyrządzać różne potrawy.
Oto przykłady:


Gorąco namawiam do zainteresowania się kuchnią 5 przemian.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza