piątek, 11 lipca 2014

Zdrowe produkty, które szkodzą

MedExpress, za Business Insider, opublikował wykaz 10 t.zw. "zdrowych produktów", które - jak się okazuje - szkodzą naszemu zdrowiu.

Na liście znalazły się:


Płatki śniadaniowe - to prawdopodobnie najgorsze, co możesz zjeść na śniadanie. Nawet jeśli na opakowaniu napisano „pełnoziarniste” lub „z niską zawartością tłuszczu”...

- Syrop z agawy - reklamowany jako naturalna alternatywa dla cukru, a nawet dla miodu. Jest około trzykrotnie słodszy od cukru i prawdą jest, że ma 4–5 razy niższy indeks glikemiczny od miodu. Nie jest jednak zdrowy, ponieważ zawiera aż 70 % cukru prostego – fruktozy...

- Chleb razowy - a z nim co jest nie tak? Przecież nie jest pieczony z tej okropnie niezdrowej, rafinowanej mąki, którą straszą nas dietetycy. Owszem, ale nie jest tak „pełnoziarnisty”, jak się nam wydaje...

- Granola - blisko spokrewniona z musli granola to mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i miodu, pieczona do chrupkości. Teoretycznie jest to całkiem zdrowe. Problemem jest jednak to, że w produkcji na skalę przemysłową stosuje się różne zabiegi „ulepszające”...

- Jogurt niskotłuszczowy - ogólnie rzecz biorąc, spożywanie jogurtu jest dla naszego zdrowia korzystne. Niestety, nie można tego powiedzieć o jego niskotłuszczowej odmianie, nad której procesem produkcyjnym niewiele osób się kiedykolwiek zastanawiało...

- Gotowe dressingi do sałatek - na temat tego, jak zdrowe są warzywa, napisano tysiące książek i setki tysięcy artykułów. Przyrządzone z warzyw sałatki także powinny być bardzo zdrowe. I są. Może to jednak popsuć dressing, zwłaszcza jeśli pójdziemy na łatwiznę i kupimy gotowy...

- Soki owocowe - istnieje ogromna różnica pomiędzy sokiem z owoców a sokiem owocowym. Ten ostatni często składa się wyłącznie z wody, cukru oraz chemicznych dodatków smakowych, mających tyle wspólnego z owocami, co symulacja komputerowa z rzeczywistością...

- Dietetyczne wersje napojów gazowanych - producenci słodzonych napojów bezalkoholowych znaleźli sposób na przechytrzenie konsumentów zwracających uwagę na zawartość cukru i kalorii w diecie. Prawie każdy popularny napój doczekał się już wersji „light”, „zero” czy „diet”. Smakują podobnie, a cukru nie zawierają. W czym więc problem?...

- Mieszanka studencka - popularna na całym świecie (choć pod najróżniejszymi nazwami – np. trail mix, gorp, scroggin) mieszanka ta składa się najczęściej z orzechów arachidowych, laskowych, włoskich, orzechów nerkowca, migdałów oraz rodzynek lub innych suszonych owoców. W każdym przypadku chodzi o zmieszanie wysokoenergetycznych, bogatych w tłuszcze i węglowodany składników, wspomagających organizm przy dużym wysiłku – fizycznym lub umysłowym...

- Przetworzone produkty bezglutenowe - gluten, a raczej jego unikanie, stało się w ostatnich latach modne. W 2013 r. aż jedna trzecia ankietowanych Amerykanów przyznała, że świadomie stara się ograniczyć spożycie glutenu w swojej diecie. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie pomysłowość wytwórców żywności, którzy na fali antyglutenowej mody zalali rynek niezliczonymi bezglutenowymi wariantami produktów powszechnie uznawanych za niezdrowe...

Zachęcam do zapoznania się z pełnym tekstem artykułu na stronach MedExpressu.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza