sobota, 30 sierpnia 2014

Jedzenie które tworzy i eliminuje śluz - jak pozbyć się flegmy

Dzięki uprzejmości zaprzyjaźnionych osób trafiłem w internecie na blog Ani Kęski - Ania maluje swoje życie.
Jest tam ciekawy post "Jak pozbyć się śluzu", omawiający problemem, jakim jest nadmiar śluzu w organizmie, jakie pokarmy sprzyjają powstawaniu śluzu, a jakie pomagają się z niego oczyścić.

Ilustracją niech będzie obrazek dozownika do mydła ze strony Ani.
Gorąco namawiam do przeczytania całego tekstu. Ja tylko przytoczę fragmenty dla zachęty.

Śluz to w pewnym sensie mój konik, bo mam z nim od urodzenia problem. Po prostu mam taką wadę fabryczną, że oskrzela produkują duuużo więcej śluzu niż trzeba. I tak mam dużo szczęścia, bo wszyscy bracia mojej babci na to umarli. Cóż, wolałabym wylosować na loterii genetycznej legendarną urodę prababci, padło na oskrzelowe problemy ;) Uprzedzając pytania - mimo niemal identycznych objawów nie mam mukowiscydozy. 

Przeczytaj ten wpis jeśli borykasz się z takimi problemami jak:
- częste przeziębienia,
- sucha, skóra, matowa, szorstka, nieprzyjemna,
- dużo wydzieliny z nosa, wydzielina z odbytu czy nadmiar wydzieliny z pochwy,
- nalot na języku (gruby),
- cellulit,
- uczucie ciężkości,
- uczucie zamulenia, ociężałości umysłowej.
Oczywiście to mogą być objawy także innych problemów, np. większość pasuje też do pasożytów.

Co to w ogóle jest ten cały śluz? Śluz to zagęszczenie wilgoci. Jest on obecny w naszym ciele, pokryte są nim wszystkie narządy, pełni funkcję ochronną. Do czasu, aż nie jest go za dużo. Wtedy jest niefajnie. Śluz produkuje trzustka, produkują go oskrzela - słowem - jest nam potrzebny.

Są jednak pokarmy które sprawiają, że powstaje go za dużo i takie, które sprzyjają usuwaniu jego nadmiaru (np. przez wysuszanie czy rozrzedzanie).
Niżej wklejam dwie inforgrafiki.




Powstawaniu śluzu sprzyjają:
- białe pieczywo i ogólnie pszenica, niektórzy podają, że gluten (z moich obserwacji wynika, że niewielkie ilości nie robią mi raczej problemu, ale gdybym jadła biały chleb każdego dnia, byłoby ciężko),
- mięso (szczególnie wieprzowe, sprzyja tworzeniu się śluzu zbitego, galaretowatego),
- rafinowany biały cukier,
- syrop glukowo-fruktozowy (znajdziecie go w prawie  każdym batoniku),
- mleko i produkty mu pochodne (muszę przyznać, że z tego powodu bardzo rzadko pozwalam sobie na ser pleśniowy, nie czuję nic na minus jedynie po twarogu),
- mąka kukurydziana,
- produkty głęboko smażone,
- orzeszki ziemne (zatem masło orzechowe także).

Co zwalcza śluz:
- cytrusy, a więc także wszystkie grejpfruty,
- dynia i pestki dyn,
- pieczarki,
- seler,
- sałata,
- kasza jaglana,
- surowy miód,
- papaja,
- chińska kapusta,
- rzepa,
- rzodkiew,
- cebula,
- czosnek,
- imbir,
- ostre smaki, szczególnie ostre papryczki, pieprz kajeński (kapsaicyna!),
- kalafior,
- brokuły,
- ocet jabłkowy,
- limonki,
- szparagi,
- ananas,
- gruszki.

Medycyna chińska podaje recepturę na napar ziołowy pomagający zredukować nadmiar śluzu.
Przepis:
- jedna część nasion kozieradki,
- jedna część nasion lnu,
- jedna część nasion kopru włoskiego,
- 1/4 część korzenia lukrecji.
Zalać wrzątkiem i parzyć 10 minut. Pić gorące raz dziennie, aż ustąpią objawy.

Ze śluzem fajnie radzi sobie kuchnia 5 przemian (też chińska). 
W Polsce jest kilka placówek przedszkolnych w których dzieci dostają posiłki zgodne z kuchnią 5 przemian. Dzieci, które do nich uczęszczają, chorują dużo rzadziej od rówieśników jedzących "normalnie".

Raz jeszcze namawiam do zapoznania się z całym postem Ani Kęski "Jak pozbyć się śluzu".

Osobiście polecam stosowanie suplementu diety Firmy Dr. Nona Pulmoseen, który rozrzedzać będzie śluz, a przez to ułatwiać jego wydalanie.



3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam!
    A ile tych chińskich ziół na szklankę wrzątku?

    OdpowiedzUsuń
  3. Także witam.
    Ania na swoim blogu wpisała informację "W przepisie jedna część oznacza jedna "dawkę" np. łyżeczkę, szklankę, szczyptę - co tam sobie przyjmiesz za punkt odniesienia, chodzi o proporcje, nie ilość".
    W praktyce zachowując podane proporcje przygotowujemy mieszankę np. w słoiku, a na szklankę wsypujemy płaską łyżeczkę - w zależności od preferencji smakowych ilość ziół możemy zwiększyć.
    Ania podaje także: "Moje ulubione produkty działające dobrze na śluz to grejpfruty,gruszki, imbir, ostre przyprawy i papryczki i kasza jaglana".
    Życzę zdrowia i serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń