Okres letnich wakacji to czas, w którym często gasimy pragnienie sięgając po różne napoje.
Wybierając tego typu produkty warto sprawdzać ich składy, gdyż wiele z nich zawiera sztuczne substancje, takie jak konserwanty.
Dokonując świadomego wyboru możemy uchronić się przed konsekwencjami spożywania dużej ilości substancji konserwujących.
Do najczęściej stosowanych konserwantów w produktach spożywczych należy sorbinian potasu (E 202), który może powodować alergie.
Innym, często wykorzystywanym konserwantem jest benzoesan sodu (E 211), który może w dużych dawkach podrażniać błonę śluzową żołądka. Wykazuje również działanie alergiczne.
Skumulowana zawartość konserwantów u dzieci może wywoływać problemy z koncentracją, snem i nadpobudliwością.
Chrońmy się więc przed konserwantami analizując składy kupowanych produktów i wybierając te, które nie zawierają substancji konserwujących.
Proponuję też zapoznać się z postem z 29 czerwca 2014 r. - Ile soku w soku oraz postem z 8 sierpnia 2014 r. - Gdzie jest najwięcej chemii?
Godna polecenia jest też Wyszukiwarka dodatków spożywczych E.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza