czwartek, 14 sierpnia 2014

Konserwanty w napojach

Gdy latem rośnie temperatura i pragnienie, sięgamy po napoje. czy wiemy co pijemy? Które „E” dodane do napojów mają niekorzystne działanie?

Okres letnich wakacji to czas, w którym często gasimy pragnienie sięgając po różne napoje.
Wybierając tego typu produkty warto sprawdzać ich składy, gdyż wiele z nich zawiera sztuczne substancje, takie jak konserwanty.
Dokonując świadomego wyboru możemy uchronić się przed konsekwencjami spożywania dużej ilości substancji konserwujących.

Do najczęściej stosowanych konserwantów w produktach spożywczych należy sorbinian potasu (E 202), który może powodować alergie.
Innym, często wykorzystywanym konserwantem jest benzoesan sodu (E 211), który może w dużych dawkach podrażniać błonę śluzową żołądka. Wykazuje również działanie alergiczne. 
Skumulowana zawartość konserwantów u dzieci może wywoływać problemy z koncentracją, snem i nadpobudliwością. 

Chrońmy się więc przed konserwantami analizując składy kupowanych produktów i wybierając te, które nie zawierają substancji konserwujących.

Proponuję też zapoznać się z postem z 29 czerwca 2014 r. - Ile soku w soku oraz postem z 8 sierpnia 2014 r. - Gdzie jest najwięcej chemii?

Godna polecenia jest też Wyszukiwarka dodatków spożywczych E.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz