poniedziałek, 4 sierpnia 2014

"Nie" dla kopru włoskiego dla noworodków

Gdy z żoną wychowywaliśmy naszą córkę, koper włoski był wręcz obowiązkowym napojem dla dziecka i karmiącej mamy.

Miał być przydatny, jako zabezpieczenie przed kolką u noworodków i lekarstwem - jeżeli kolka wystąpiła, a także był zalecany na zwiększenie produkcji mleka u mamy.

Teraz wszystko się zmieniło.

Koper włoski - zdjęcie ze strony http://pl.dreamstime.com/
Jaka jest prawda?
W ziarnach kopru włoskiego (a więc i w herbatkach z koprem) występuje estragol, który jest substancją rakotwórczą i genotoksyczną. 

Badania nad estragolem przeprowadził włoski Narodowy Instytut Badań nad Żywnością i Żywieniem (INRAN), który opublikował je w 2010 r. w Food and Chemical Toxicology.
Okazało się, że: Poziom estragolu jest zbyt wysoki, by móc uznać spożycie naparów za bezpieczne, przynajmniej w przypadku noworodków.

Do podobnych wniosków doszła Europejska Agencja Leków (European Medicines Agency - EMA), europejska instytucja do koordynacji oceny i nadzoru produktów leczniczych. 
Według niej spożywanie naparów z kopru włoskiego przez dzieci do czwartego roku życia nie jest wskazane bez konsultacji z pediatrą.

Zachęcam do zapoznania się z całym artykułem "Dlaczego nie należy podawać noworodkom herbatki z kopru włoskiego?" w serwisie Dzieci są ważne



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz