środa, 24 września 2014

Kuchnia Pięciu Przemian

Ostatnio zakończyłem dwie różne tury wykładów poświęconych KUCHNI PIĘCIU PRZEMIAN, drugi cykl wykładów zakończyliśmy warsztatami przygotowywania sałatek.

Ale zacznijmy od początku.
Kuchnia Pięciu Przemian (dla wygody stosować będę skrót - K5P) jest elementem Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TMC). Pisałem już o tym w poście "Odżywianie zgodne z porami roku" z dnia 21 lipca 2014 r.
Nie na darmo Chińczycy mówili "Niech pożywienie stanie się lekarstwem, a nie lekarstwo pożywieniem", a w czasach cesarstwa, lekarze (którzy byli także kucharzami) mieli pod opieką wsie i dostawali zapłatę, gdy wszyscy byli zdrowi.


Z przykładowych elementów TMC, dwa pierwsze dotyczą profilaktyki, a trzy następne - leczenia.

Chińczycy dosłownie wszystko przyporządkowali pięciu przemianom (elementom, żywiołom), np.:

Fragment tabeli z książki Bożeny Żak-Cyran "Jedz i żyj zgodnie z porami roku"
Poszczególne przemiany (elementy, żywioły) następują wg określonej kolejności:

Rysunek z książki Bożeny Żak-Cyran "Jedz i żyj zgodnie z porami roku"
Do poszczególnych przemian przyporządkowane są poszczególne produkty żywnościowe, choć może sprawiać to trochę kłopotu.


Pamiętać należy też, że obróbka produktów doprowadza do nadania cech innej przemiany.


Ja osobiście preferuję dwie książki, z których dużo się nauczyłem.
Obie zawierają tabele przyporządkowania produktów spożywczych do poszczególnych przemian, w formie plakatu.


W tym miejscu podziękować chcę Bartkowi Kowalskiemu, który umiał mnie zainteresować i zainspirować do zajęcia się K5P.
Bartku - dziękuję.

Publikowane w internecie tabele przyporządkowania produktów spożywczych do poszczególnych przemian nieznacznie różnią się między sobą.
Korzystam przede wszystkim z tabeli opracowanej przez Barbarę Temelie.
W sytuacjach wątpliwych najlepiej zdać się na własną intuicję.


O warsztatach sałatek oraz przykładowych przepisach napiszę w kolejnym poście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz