Ale zacznijmy od początku.
Kuchnia Pięciu Przemian (dla wygody stosować będę skrót - K5P) jest elementem Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TMC). Pisałem już o tym w poście "Odżywianie zgodne z porami roku" z dnia 21 lipca 2014 r.
Nie na darmo Chińczycy mówili "Niech pożywienie stanie się lekarstwem, a nie lekarstwo pożywieniem", a w czasach cesarstwa, lekarze (którzy byli także kucharzami) mieli pod opieką wsie i dostawali zapłatę, gdy wszyscy byli zdrowi.
Z przykładowych elementów TMC, dwa pierwsze dotyczą profilaktyki, a trzy następne - leczenia.
Chińczycy dosłownie wszystko przyporządkowali pięciu przemianom (elementom, żywiołom), np.:
![]() |
Fragment tabeli z książki Bożeny Żak-Cyran "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" |
![]() |
Rysunek z książki Bożeny Żak-Cyran "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" |
Pamiętać należy też, że obróbka produktów doprowadza do nadania cech innej przemiany.
Ja osobiście preferuję dwie książki, z których dużo się nauczyłem.
Obie zawierają tabele przyporządkowania produktów spożywczych do poszczególnych przemian, w formie plakatu.
W tym miejscu podziękować chcę Bartkowi Kowalskiemu, który umiał mnie zainteresować i zainspirować do zajęcia się K5P.
Bartku - dziękuję.
Publikowane w internecie tabele przyporządkowania produktów spożywczych do poszczególnych przemian nieznacznie różnią się między sobą.
Korzystam przede wszystkim z tabeli opracowanej przez Barbarę Temelie.
W sytuacjach wątpliwych najlepiej zdać się na własną intuicję.
O warsztatach sałatek oraz przykładowych przepisach napiszę w kolejnym poście.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza