środa, 29 października 2014

5 produktów spożywczych, które pomagają zwalczyć przeziębienie

Zaczął się sezon przeziębieniowy, czyli wirusowej choroby zakaźnej górnych dróg oddechowych.
Leku jak na razie nie wynaleziono. Nie ma też i raczej nie będzie szczepionki, ponieważ w procesie chorobowym uczestniczy zbyt wiele wirusów, które szybko mutują.


Ania Kęska (blog "Ania maluje swoje życie") przypomina, że śluz z nosa to objaw, nie przyczyna!
Kiedy się przeziębisz, trzustka produkuje dużo śluzu którego musisz się jakoś pozbyć. Katar jest mechanizmem obronnym organizmu i dzięki niemu się oczyszczasz. Dla mnie głupotą jest łykanie tych wszystkich tabletek które hamują katar - musisz pamiętać o tym, że śluz się nie rozpłynie, tylko przejdzie gdzieś indziej. Być może stworzy skupisko które zapoczątkuje coś, z czego na pewno nie będziesz zadowolony.
Kiedy mamy katar, warto pić dużo wody (ja polecam wodę ze startym imbirem), jeść cytrusy, ostre papryczki. Jeśli masz apetyt, lepiej zjeść kaszę jaglaną z warzywami niż schabowego. Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest doprowadzenie do sytuacji, kiedy cały katar z Ciebie "zejdzie".


Warto pamiętać o pokarmach i napojach, które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania lub złagodzić przebieg tego schorzenia.

Pestki dyni
Są bogatym źródłem cynku. Pierwiastek ten ma wpływ na wszystkie podstawowe procesy życiowe. Hamuje też namnażanie wirusów oraz wpływa na pracę układu odpornościowego – m.in. wzmacniając działanie interferonu. Picie alkoholu wpływa na obniżenie poziomu cynku w organizmie, dlatego po pestki z dyni powinny jak najczęściej sięgać osoby, które nie stronią od napojów wyskokowych. 

Tuńczyk
Ryba ta zawiera sporo selenu, który pomaga naszym komórkom bronić się przed wolnymi rodnikami i wzmacnia układ odpornościowy. Dobrymi źródłami selenu są też orzechy brazylijskie, soczewica, sproszkowane borowiki, nasiona słonecznika. 

Grzyby ­
Chodzi o zawarty w nich beta-glukan. Polisacharyd ten, stanowiący składnik budulcowy ścian komórkowych drożdży, grzybów i zbóż, wykazuje silną aktywność biologiczną. Zwiększa produkcję białych krwinek oraz neutralizuje wolne rodniki. Najwięcej beta-glukanu zawierają borowiki, pieczarki i boczniaki.

Bataty
Są bogatym źródłem witaminy A. Zaledwie 100 g ugotowanego (bez soli) lub pieczonego batata zapewnia 120 % dobowego zapotrzebowania na witaminę A (a także 24 % zapotrzebowania na witaminę C i 24 % na magnez).

Zielona herbata
Wysoka zawartość flawonoidów (czyli związków polifenolowych będących przeciwutleniaczami) sprawia, że napój ten ma działanie antyrodnikowe. Zwiera też taninę, która ma działanie antybakteryjnie oraz antywirusowe.



1 komentarz: