Leku jak na razie nie wynaleziono. Nie ma też i raczej nie będzie szczepionki, ponieważ w procesie chorobowym uczestniczy zbyt wiele wirusów, które szybko mutują.
Ania Kęska (blog "Ania maluje swoje życie") przypomina, że śluz z nosa to objaw, nie przyczyna!
Kiedy się przeziębisz, trzustka produkuje dużo śluzu którego musisz się jakoś pozbyć. Katar jest mechanizmem obronnym organizmu i dzięki niemu się oczyszczasz. Dla mnie głupotą jest łykanie tych wszystkich tabletek które hamują katar - musisz pamiętać o tym, że śluz się nie rozpłynie, tylko przejdzie gdzieś indziej. Być może stworzy skupisko które zapoczątkuje coś, z czego na pewno nie będziesz zadowolony.
Kiedy mamy katar, warto pić dużo wody (ja polecam wodę ze startym imbirem), jeść cytrusy, ostre papryczki. Jeśli masz apetyt, lepiej zjeść kaszę jaglaną z warzywami niż schabowego. Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest doprowadzenie do sytuacji, kiedy cały katar z Ciebie "zejdzie".
Pestki dyni
Są bogatym źródłem cynku. Pierwiastek ten ma wpływ na wszystkie podstawowe procesy życiowe. Hamuje też namnażanie wirusów oraz wpływa na pracę układu odpornościowego – m.in. wzmacniając działanie interferonu. Picie alkoholu wpływa na obniżenie poziomu cynku w organizmie, dlatego po pestki z dyni powinny jak najczęściej sięgać osoby, które nie stronią od napojów wyskokowych.
Tuńczyk
Ryba ta zawiera sporo selenu, który pomaga naszym komórkom bronić się przed wolnymi rodnikami i wzmacnia układ odpornościowy. Dobrymi źródłami selenu są też orzechy brazylijskie, soczewica, sproszkowane borowiki, nasiona słonecznika.
Grzyby
Chodzi o zawarty w nich beta-glukan. Polisacharyd ten, stanowiący składnik budulcowy ścian komórkowych drożdży, grzybów i zbóż, wykazuje silną aktywność biologiczną. Zwiększa produkcję białych krwinek oraz neutralizuje wolne rodniki. Najwięcej beta-glukanu zawierają borowiki, pieczarki i boczniaki.
Bataty
Są bogatym źródłem witaminy A. Zaledwie 100 g ugotowanego (bez soli) lub pieczonego batata zapewnia 120 % dobowego zapotrzebowania na witaminę A (a także 24 % zapotrzebowania na witaminę C i 24 % na magnez).
Zielona herbata
Wysoka zawartość flawonoidów (czyli związków polifenolowych będących przeciwutleniaczami) sprawia, że napój ten ma działanie antyrodnikowe. Zwiera też taninę, która ma działanie antybakteryjnie oraz antywirusowe.
dziękuję z odwoływanie się do mojego bloga :)
OdpowiedzUsuń