poniedziałek, 27 października 2014

Kawa a wątroba

Niedawno opublikowałem posta o 10 niewielkich zmianach w stylu życia i w odżywianiu, które znacznie obniżą ryzyko zachorowania na raka.
Pisałem w nim o badaniach opublikowanych w European Journal of Cancer Presentation, z których wynika, że już jedna filiżanka kawy z kofeiną zmniejsza ryzyko nowotworu skóry o 10 %.  Kawa pozbawiona kofeiny nie wykazywała już antynowotworowych właściwości w odniesieniu do raka skóry.


Picie kawy może mieć potencjalny wpływ ochronny na wątrobę. Zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, niealkoholowego stłuszczenia wątroby, marskości oraz nowotworu tego narządu.

W związku z tym naukowcy z National Cancer Institute w Maryland postanowili wyjaśnić na ile korzystne właściwości ma również kawa bezkofeinowa.


Badacze posłużyli się danymi ze studium U.S. National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES, 1999-2010). Badana populacja składała się z 27.793 osób w wieku 20 lat lub starszych, w przypadku których poznano dobowe spożycie kawy.
Naukowcy zrobili badanym próby wątrobowe. Podwyższony poziom enzymów może wskazywać na oznakę uszkodzenia lub zapalenia wątroby. Mierzono poziom kilku markerów działania wątroby, w tym aminotransferaz alaninowej (AlAT) i asparaginianowej (AspAT), fosfatazy alkalicznej (ALP) oraz glutamylotransferazy (GGT).

Okazało się, że badani, którzy wspominali o piciu 3 lub więcej kubków kawy dziennie, mieli niższy poziom AlAT, AspAT, ALP i GGT, niż ludzie niepijący kawy. Naukowcy stwierdzili, że działo się tak również u ludzi spożywających wyłącznie kawę bezkofeinową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz