![]() |
Prof. Waleria Hryniewicz |
M.in. to powoduje rosnącą oporność bakterii na antybiotyki. W wyniku zakażania szczepami opornymi na antybiotyki umiera w Europie 25 tys. osób rocznie, a 2 miliony chorują.
W 2006 roku prawo UE zabroniło używania antybiotyków dla zwiększenia masy ciała zwierząt hodowlanych, jednak w ciągu używa się ich na dużą skalę, by zapobiegać chorobom. Nadal więc spożywamy antybiotyki w małych dawkach na co dzień w naszpikowanym nimi mięsie.
BEUC przeprowadziła badania surowego mięsa z supermarketów w kilku krajach. Okazało się, że we Włoszech, Portugalii, Hiszpanii, Belgii, Holandii i w Niemczech, od 75 do 98 % próbek z mięsa kurczaka zawierało bakterie odporne na antybiotyki.
Niektóre antybiotyki ratujące życie ludzkie, takie jak cefalosporyny, zostały zakazane w Unii Europejskiej w hodowli kurczaków w 2012 roku.
Dania zdołała ograniczyć użycie tych antybiotyków w hodowli zwierzęcej prawie pięciokrotnie. Również Norwegia, z której cała UE importuje hodowlane łososie i pstrągi, zredukowała użycie antybiotyków w hodowli tych ryb, w porównaniu z rokiem 2004, aż o 98 %.
Holandii udało się zmniejszyć użycie antybiotyków o połowę w stosunku do 2009 roku, a Francja wyznaczyła sobie w 2012 r. za cel redukcję antybiotyków u zwierząt hodowlanych o jedną czwartą.
W ocenie BEUC jest to wszystko za mało i dlatego domaga się od instytucji europejskich zdecydowanych działań, które powstrzymałyby nagminny proceder karmienia zwierząt antybiotykami.
Trzeba zminimalizować użycie antybiotyków do zwierząt, które chorują, a nie podawać je zdrowym. A te antybiotyki, których używają ludzie, w ogóle nie powinny być stosowane u zwierząt – apeluje Monique Goyens, dyrektor generalna BEUC.
Od antybiotyków tyją nie tylko zwierzęta hodowlane.
Dzieci, które w wieku 2 lat miały za sobą 4 lub więcej kuracji antybiotykowych, częściej stają się otyłe w porównaniu do rówieśników, którzy mieli za sobą tylko dwie takie kuracje – twierdzą naukowcy z University of Pennsylvania oraz Bloomberg School of Public Health.
Naukowcy przeanalizowali dane z lat 2001 – 2013 dotyczące zdrowia ponad 64,5 tys. amerykańskich dzieci. Rozwój dzieci śledzony był do 5. roku życia.
Okazało się, że dzieci, które w wieku 2 lat miały za sobą cztery lub więcej kuracji antybiotykowych, w wieku 5 lat o 10 % częściej były otyłe w porównaniu z tymi, które w wieku 24 miesięcy miały za sobą tylko dwie kuracje.
Otyłości bardziej sprzyjały antybiotyki o szerokim spektrum działania. Także podawanie antybiotyków w pierwszych miesiącach życia zwiększało zagrożenie otyłością.
Zdaniem autorów badań normalna, sprzyjająca zachowaniu prawidłowej wagi flora jelitowa ginie pod wpływem antybiotyków i jest zastępowana przez bakterie, które kierują metabolizm na niewłaściwe szlaki.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza