piątek, 19 grudnia 2014

Aby kupić świeżą rybę

Grafika ze strony http://fishingcafe.pl/

Okres Świąt Bożego Narodzenia to czas wzmożonych zakupów świeżych ryb.

Ale jak poznać, czy na pewno nie była rozmrażana, czy nie leży zbyt długo?
Są na to sposoby.
Oto, co proponuje Ewelina Drela z Mapy Zdrowia:

Ewelina Drela
• Pamiętaj, że mamy ściśle określone okresy ochronne określonych gatunków, np. dorsza. Jeśli ktoś proponuje Ci świeżego dorsza w okresie ochronnym, nie daj się nabrać. Można to sprawdzić na stronie Ministerstwa Rolnictwa.

• Świeżą rybę można poznać po zapachu. Powinien być słodkawy i delikatny, charakterystyczny dla ryby. Jeśli jest ostry i intensywny, zrezygnuj z zakupu.

• Jeśli już kupiłeś rybę, zrób w domu test. Włóż ją do pojemnika z wodą. Świeża ryba opadnie na dno, natomiast nieświeża będzie pływać po powierzchni.

• Mięso świeżej ryby jest sprężyste. Po dotknięciu wraca do poprzedniego kształtu.

• Ryba powinna mieć niewielką i rzadką warstwę śluzu. Ale w żadnym przypadku nie lepką, bo to świadczy o braku świeżości.

• Spójrz rybie w oczy. Jeśli są mętne, mało przejrzyste i zapadnięte, nie kupuj. Zawsze powinny być szkliste i wypukłe.

• Łuski powinny ściśle przylegać do skóry.

• Ważną rzeczą są skrzela. Zdecyduj się na zakup, jeśli będą przylegające do skóry, różowe lub czerwone. Bladość skrzeli oznacza, że ktoś próbuje Ci sprzedać nieświeżą rybę.

Teraz możemy już iść na zakupy do sklepu rybnego.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz