![]() |
Grafika ze strony http://fishingcafe.pl/ |
Ale jak poznać, czy na pewno nie była rozmrażana, czy nie leży zbyt długo?
Są na to sposoby.
Oto, co proponuje Ewelina Drela z Mapy Zdrowia:
![]() |
Ewelina Drela |
• Świeżą rybę można poznać po zapachu. Powinien być słodkawy i delikatny, charakterystyczny dla ryby. Jeśli jest ostry i intensywny, zrezygnuj z zakupu.
• Jeśli już kupiłeś rybę, zrób w domu test. Włóż ją do pojemnika z wodą. Świeża ryba opadnie na dno, natomiast nieświeża będzie pływać po powierzchni.
• Mięso świeżej ryby jest sprężyste. Po dotknięciu wraca do poprzedniego kształtu.
• Ryba powinna mieć niewielką i rzadką warstwę śluzu. Ale w żadnym przypadku nie lepką, bo to świadczy o braku świeżości.
• Spójrz rybie w oczy. Jeśli są mętne, mało przejrzyste i zapadnięte, nie kupuj. Zawsze powinny być szkliste i wypukłe.
• Łuski powinny ściśle przylegać do skóry.
• Ważną rzeczą są skrzela. Zdecyduj się na zakup, jeśli będą przylegające do skóry, różowe lub czerwone. Bladość skrzeli oznacza, że ktoś próbuje Ci sprzedać nieświeżą rybę.
Teraz możemy już iść na zakupy do sklepu rybnego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza