wtorek, 16 grudnia 2014

Zmiany w oznakowaniu produktów spożywczych


Agencja informacyjna Newseria Biznes informuje, że od 13 grudnia, zgodnie z unijnym rozporządzeniem, uległy zmianie przepisy dotyczące znakowania produktów spożywczych.

Jest to sukces nas wszystkich - konsumentów, gdyż na opakowaniu musi znaleźć się spis wszystkich wykorzystanych składników, a wyszczególnione mają być te, które mogą powodować alergie.

Określony jest także minimalny rozmiar czcionki podanych informacji w zależności od powierzchni opakowania.
Nowe rozporządzenie wprowadza katalog 12 obowiązkowych informacji, które muszą znaleźć się na środkach spożywczych.



Trzeba wyróżnić alergeny
Zgodnie z nową ustawą o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia producenci żywności muszą zamieścić na opakowaniu nie tylko wszystkie użyte przy produkcji składniki, lecz także wyróżnić te, które mogą powodować alergię. Nie dotyczy to sytuacji, kiedy alergen występuje w nazwie produktu (np. mleko). Ponadto przepisy sugerują, by nie stosować zbyt często wyrażenia „śladowa ilość”.

Większa czcionka
Zmianie ulega także sposób przedstawienia informacji. Mają być one widoczne i czytelne dla konsumenta. Teoretycznie wysokość czcionki nie powinna być mniejsza niż 1,2 mm, a przy opakowaniach, w których największa powierzchnia ma pole mniejsze niż 80 cm2 – nie mniej niż 0,9 mm.

Od grudnia 2016 roku na opakowaniach będzie musiała się też znaleźć informacja o wartości odżywczej.

Produkty wprowadzone do obrotu przed 13 grudnia tego roku, które nie spełniają wymogów rozporządzenia, mogą pozostać na rynku do czasu wyprzedania zapasów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz