sobota, 3 stycznia 2015

Probiotytki

Probiotyki, to tzw. żywność czynnościowa.
Są to podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub/i drożdży, najczęściej bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus), których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, poprzez zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej, a w konsekwencji - wzmocnienie układu odpornościowego.

(Grafika ze strony http://www.topsuplementy.com/)

Według definicji FAO i WHO probiotyki to "żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza".

(Grafika ze strony http://odzywiam.blogspot.com/)
Pozytywne oddziaływanie bakterii fermentacji mleka na organizm człowieka był znany już w starożytności.
Ludwik Pasteur w XIX w. prowadził badania nad wzajemnym oddziaływaniem na siebie różnych szczepów bakterii.

Myśl tą rozwinął Ilja Miecznikow, rosyjski mikrobiolog i laureat nagrody Nobla z medycyny z 1908 roku, który wykazał, że spożywanie jogurtów i kefirów korzystnie wpływa na zdrowie dzięki zawartym w nich bakteriom fermentacji mlekowej (Lactobacillus sp.) oraz, że wysoka ich koncentracja w jelicie ma istotny wpływ na zdrowie i długowieczność człowieka.
Pamiętajmy, że 80 % odporności pochodzi z jelit!
Miecznikow zwrócił uwagę, że mogą być stosowane, jako metoda bakteryjnej terapii zastępczej, gdyż uzupełniają florę bakteryjną o "dobre" (dla nas) bakterie, eliminując z organizmu te "złe".
Jednak możliwości te nie zostały wykorzystane, gdyż nastała era leków chemicznych i antybiotyków.

Warto zapoznać się z artykułem "Wpływ probiotyków na układ immunologiczny" opublikowanym z czasopiśmie "Zakażenia" nr 1 z 2008 roku.

Jednak pamiętajmy, aby przy zakupie jogurtów i kefirów czytać ich skład na etykietach.
Szczególnie zwróćmy uwagę na jogurty owocowe, gdyż owoców tam niestety nie znajdziemy.

Już niedługo napiszę kolejny post o probiotycznym kefirku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz