wtorek, 24 marca 2015

Uwaga na glifosat

No i mamy problem. I to duży problem.

Agenda WHO - Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) ogłosiła, że pięć popularnych pestycydów i herbicydów zawierających glifosat i stosowanych w uprawach przemysłowych jest "prawdopodobnie rakotwórczych". Wyniki badań IARC opublikowało internetowe czasopismo medyczne Lancet Oncology.


IARC ocenia ewentualne ryzyko powodowania raka w czterostopniowej skali: znane czynniki rakotwórcze, prawdopodobne lub możliwe czynniki rakotwórcze, czynniki nieklasyfikowane i czynniki prawdopodobnie nierakotwórcze. Glifosat znalazł się drugiej kategorii.
Według IARC glifosat stosowany jest w ponad 750 popularnych herbicydach.

O konsekwencjach stosowania glifosatu w USA i krajach Ameryki Południowej donosił TVN 24.

Bardzo niepokojące są, napływające w ostatnich latach, informacje dotyczące tragicznego wpływu, jaki ta substancja ma na rozwój ludzkiego płodu oraz na bezpłodność wśród mężczyzn.
W USA wykryto go w mleku karmiących matek w 3 próbkach na 10 oraz w wodzie pitnej - w 13 próbkach na 21.
Więcej w artykule "Herbicyd nr 1 na świecie w mleku amerykańskich matek".

Sprawą zainteresował się też Sueddeutsche Zeitung, co polskim czytelnikom przybliżyła agencja PAP.

Wiadomości podane przez Deutsche Welle również budzą niepokój.

Od marca do maja 2013 r. organizacja Przyjaciele Ziemi (Friends of Earth - FOE) oraz niemiecka organizacja ochrony środowiska i przyrody BUND przebadały próbki moczu 182 osób (z dużych miast) z 18 krajów pod kątem obecności w nim herbicydu, 8-12 próbek na kraj.
Obecność glifosatu stwierdzono w organizmie 90 % badanych mieszkańców Malty, 70 % Brytyjczyków, Polaków i Niemców.

BUND wzywa do ograniczenia stosowania tego herbicydu w rolnictwie.

DW poinformowało, że magazyn Ökotest zlecił zbadanie, pod kątem obecności glifosatu, takich produktów jak mąka, płatki owsiane i pieczywo. Znaleziono go w 14 spośród 20 próbek. Zwłaszcza w bułkach - 8 z 10 było obciążonych tym herbicydem. Badania potwierdzają, że glifosat dostaje się do organizmu człowieka poprzez spożywanie żywności.

Głównymi producentami środków ochrony roślin zawierających glifosat są: Monsanto, Bayer, Syngenta i BASF.

Informacje o szkodliwym działaniu glifosatu publikował w 2003 roku dwumiesięcznik Medycyna Pracy.

Złowrogo brzmi wypowiedź dr Stefanie Seneff, która od lat zajmuje się badaniem korelacji między żywieniem a zdrowiem, poruszając się w obrębie choroby Alzheimera, autyzmu, chorobach układu krążenia, niedoborów żywieniowych i toksyn środowiskowych, jakie mają wpływ na ludzkie zdrowie.
„Patrząc na obecne tempo zachorowań, przypuszczam że w 2025 roku jedno z dwóch urodzonych dzieci, będzie miało autyzm”.

Aż strach się bać...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz