piątek, 20 marca 2015

Wiosna w Kuchni Pięciu Przemian

Ostatnio o Kuchni Pięciu Przemian pisałem we wrześniu 2014 roku.
Wspominałem wówczas, że Kuchnia Pięciu Przemian (K5P) jest elementem Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TMC).

Tym razem chciałbym przybliżyć tematykę wiosny w K5P.

Oto co na ten temat napisała na swoim blogu Monika Biblis, autorka świetnej książki "Wiosna według pięciu Przemian":

"WIOSNA Już nie tylko w powietrzu, ale i w kalendarzu Pięciu Przemian. Zatem wzrasta ranga wątroby, pojawiają się kwestie oczyszczania organizmu po zimie. Jedzmy dużo warzyw na ciepło, mniej mięsa, dopieszczajmy wątrobę, unikając przeciągów i chodząc wcześnie spać. Maximum wątroby przypada między godziną 1:00 a 3:00 w nocy, natomiast partner wątroby - pęcherzyk żółciowy, ma swoje maksimum od 23:00 do 1:00. A ponieważ obydwa narządy, by się zregenerować, potrzebują pozycji leżącej, wskazane jest, by kłaść się przed 23:00, a najlepiej ok. 22:00. Jeśli do tego będziemy jeść lekkie, ciepłe kolacje najpóźniej o 19-19:30, to wątroba odwdzięczy nam się dobrym trawieniem, a rano - lekkim ciałem i blaskiem w wyspanym oku".

Zachęcam do zapoznania się z książką Monika Biblis "Wiosna według pięciu Przemian".

Kto jeszcze nie poznał Kuchni Pięciu Przemian, niech się nią zainteresuje, gdyż:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz