sobota, 30 maja 2015

Młoda kapusta wg Kuchni Pięciu Przemian

Nie od dziś doceniam walory Kuchni Pięciu Przemian (K5P).
(Ostatni wpis na ten temat umieściłem 20 marca 2015 r.)
To jest niesamowite, jak kolejność dodawania produktów potrafi zmienić smak potrawy... i jej walory odżywcze.

Gdyż:

Dzisiaj chciałbym namówić do przygotowania młodej kapusty z arbuzem wg przepisu K5P.
A tak na marginesie: o właściwościach odżywczych arbuza pisałem w poście z 22 czerwca 2014 r. - pamiętać tylko powinniśmy, że surowy arbuz ma właściwości silnie wychładzające.
Przepis poniżej:




- rozpoczynamy od przemiany OGNIA - do garnka wlewamy małą ilość wrzącej wody (możemy zagotować w garnku),
- przemiana ZIEMI - dodajemy ok. pół łyżeczki oleju (może być np. masło, mleko, miód, wino słodkie - wg preferencji przygotowującego),
- przemiana METALU - krojona młoda kapusta, cebula i suszone przyprawy wg preferencji smakowych (zdecydowana większość przypraw suszonych jest w przemianie metalu),
- przemiana WODY - sól, sos sojowy,
- przemiana DRZEWA - sok cytrynowy, (i/lub nać pietruszki),
- przemiana OGNIA - świeża bazylia (lub/i koperek, świeże oregano, rozmaryn, tymianek),
- przemiana ZIEMI - arbuz krojony w kostkę.

Po dodaniu kolejnej przemiany należy zamieszać i gotować przez minimum 2 minuty, przed dodaniem następnej.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz