Nie od dziś doceniam walory Kuchni Pięciu Przemian (K5P).
(Ostatni wpis na ten temat umieściłem 20 marca 2015 r.)
To jest niesamowite, jak kolejność dodawania produktów potrafi zmienić smak potrawy... i jej walory odżywcze.
Gdyż:
Dzisiaj chciałbym namówić do przygotowania młodej kapusty z arbuzem wg przepisu K5P.
A tak na marginesie: o właściwościach odżywczych arbuza pisałem w poście z 22 czerwca 2014 r. - pamiętać tylko powinniśmy, że surowy arbuz ma właściwości silnie wychładzające.
Przepis poniżej:
- rozpoczynamy od przemiany OGNIA - do garnka wlewamy małą ilość wrzącej wody (możemy zagotować w garnku),
- przemiana ZIEMI - dodajemy ok. pół łyżeczki oleju (może być np. masło, mleko, miód, wino słodkie - wg preferencji przygotowującego),
- przemiana METALU - krojona młoda kapusta, cebula i suszone przyprawy wg preferencji smakowych (zdecydowana większość przypraw suszonych jest w przemianie metalu),
- przemiana WODY - sól, sos sojowy,
- przemiana DRZEWA - sok cytrynowy, (i/lub nać pietruszki),
- przemiana OGNIA - świeża bazylia (lub/i koperek, świeże oregano, rozmaryn, tymianek),
- przemiana ZIEMI - arbuz krojony w kostkę.
Po dodaniu kolejnej przemiany należy zamieszać i gotować przez minimum 2 minuty, przed dodaniem następnej.
Smacznego.
(Ostatni wpis na ten temat umieściłem 20 marca 2015 r.)
To jest niesamowite, jak kolejność dodawania produktów potrafi zmienić smak potrawy... i jej walory odżywcze.
Gdyż:
Dzisiaj chciałbym namówić do przygotowania młodej kapusty z arbuzem wg przepisu K5P.
A tak na marginesie: o właściwościach odżywczych arbuza pisałem w poście z 22 czerwca 2014 r. - pamiętać tylko powinniśmy, że surowy arbuz ma właściwości silnie wychładzające.
Przepis poniżej:
- rozpoczynamy od przemiany OGNIA - do garnka wlewamy małą ilość wrzącej wody (możemy zagotować w garnku),
- przemiana ZIEMI - dodajemy ok. pół łyżeczki oleju (może być np. masło, mleko, miód, wino słodkie - wg preferencji przygotowującego),
- przemiana METALU - krojona młoda kapusta, cebula i suszone przyprawy wg preferencji smakowych (zdecydowana większość przypraw suszonych jest w przemianie metalu),
- przemiana WODY - sól, sos sojowy,
- przemiana DRZEWA - sok cytrynowy, (i/lub nać pietruszki),
- przemiana OGNIA - świeża bazylia (lub/i koperek, świeże oregano, rozmaryn, tymianek),
- przemiana ZIEMI - arbuz krojony w kostkę.
Po dodaniu kolejnej przemiany należy zamieszać i gotować przez minimum 2 minuty, przed dodaniem następnej.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza