Często przytaczam teksty Mapy Zdrowia.
Tym razem fragmenty tego, co Ewelina Drela ma do powiedzenia o pomidorach:
Środek lata, upał jak się patrzy – taki cudowny czas. Nie dość, że wakacje, wypoczynek i wyjazdy, to jeszcze natura obdarowuje nas taką ilością świeżych warzyw i owoców, że można dostać zawrotów głowy. Warto przygotować swój organizm na to zdrowe obżarstwo...
Kilka dni temu zapukała do mnie sąsiadka, która od kilku lat dostarcza mi świeże i zdrowe pomidory ze swojej uprawy. Nie muszę ich sprawdzać. Przepięknie pachną, rosną i dojrzewają na słońcu, a jedzenie ich to sama przyjemność.
To właśnie ten czas, kiedy z żywienia się truskawkami kilka razy dziennie, przechodzę płynnie na zajadanie się pomidorami. Korzystam z tego, że są i staram się nimi nasycić na cały kolejny rok. A pomidory są nie tylko pyszne, ale i zdrowe.
To prawdziwy eliksir młodości. Czerwone i pomarańczowe zawierają całe mnóstwo likopenu – jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który zapobiega starzeniu się. Co więcej, likopen zawarty w pomidorach tworzy też naturalną ochronę przeciw szkodliwemu promieniowaniu UV. Dodatkowo pomidory pełne są witaminy E – zwanej witaminą młodości. Jeden pomidor zapewnia nam aż 25 % dziennego spożycia.
Jedzenie pomidorów wzmacnia odporność dzięki temu, że zawierają mnóstwo witaminy C. Już jeden duży pomidor pokrywa nam ponad 60 % dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ale to nie wszystko. Pomidory są bogate w witaminy z grupy B, witaminy PP i K.
Ale nie samymi witaminami człowiek żyje. W pomidorach jest też sporo minerałów: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, a także manganu i kobaltu. Dzięki dużej ilości potasu pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz działają moczopędnie.
To, co powinno Cię szczególnie zainteresować: pomidory zawierają mnóstwo błonnika. Jest on nie tylko w miąższu, ale również w pestkach, dlatego nie wolno ich usuwać...
Pewnie powiesz, no dobrze, wszystko pięknie, tylko gdzie kupić zdrowe, prawdziwe pomidory? Jak je znaleźć? Ja mam łatwo – sąsiadka przynosi mi je pod drzwi i wiem, że mogę jej zaufać. Ale nie przejmuj się. Pokażę Ci jak znaleźć i sprawdzić, czy pomidory, które zachwala sprzedawca, są naprawdę dobre i zdrowe.
Przede wszystkim pytaj. Im więcej zadajesz pytań, tym więcej się dowiesz. Po pierwsze sprawdź, czy pomidory są gruntowe, czy rosły i dojrzewały w szklarni. Gruntowe pomidory dojrzewają na słońcu i zawierają mniej chemii niż te spod folii.
Wybieraj takie pomidory, jakie najbardziej lubisz. Jeśli wolisz słodkie, kupuj te malinowe (mają bardziej różową skórkę i miąższ). Te okrągłe są bardziej soczyste i mają więcej pestek. Pomidory podłużne są mięsiste i zwarte, mają mniej pestek i wody. Pomidorki koktajlowe mają więcej witaminy C i są słodsze niż tradycyjne.
Smaczny pomidor powinien być czerwony, lekko miękki i dojrzały. Poproś sprzedawcę, żeby przekroił Ci pomidora. W środku nie powinien być biały ani zielony – wtedy jest po prostu niedojrzały.
Zwróć też uwagę na skórkę. Powinna być gładka, bez żadnych grudek czy plam.
I ostatnia sprawa...powąchaj je! Poważnie. Dobre, zdrowe pomidory powinny pachnieć pomidorami. Zwłaszcza przy szypułce. Jeśli nie pachną – zrezygnuj z zakupu. Chcesz jeść warzywa bez smaku?
Jeśli kupujesz, wybieraj te pomidory, które mają szypułkę. Powinna być zielona, nie zwiędnięta. To znak, że warzywa nie były długo przetrzymywane...
Tym razem fragmenty tego, co Ewelina Drela ma do powiedzenia o pomidorach:
![]() |
Zdjęcie ze strony http://naukawpolsce.pap.pl/ |
Środek lata, upał jak się patrzy – taki cudowny czas. Nie dość, że wakacje, wypoczynek i wyjazdy, to jeszcze natura obdarowuje nas taką ilością świeżych warzyw i owoców, że można dostać zawrotów głowy. Warto przygotować swój organizm na to zdrowe obżarstwo...
Kilka dni temu zapukała do mnie sąsiadka, która od kilku lat dostarcza mi świeże i zdrowe pomidory ze swojej uprawy. Nie muszę ich sprawdzać. Przepięknie pachną, rosną i dojrzewają na słońcu, a jedzenie ich to sama przyjemność.
To właśnie ten czas, kiedy z żywienia się truskawkami kilka razy dziennie, przechodzę płynnie na zajadanie się pomidorami. Korzystam z tego, że są i staram się nimi nasycić na cały kolejny rok. A pomidory są nie tylko pyszne, ale i zdrowe.
![]() |
Zdjęcie ze strony http://www.tvr24.pl/ |
Jedzenie pomidorów wzmacnia odporność dzięki temu, że zawierają mnóstwo witaminy C. Już jeden duży pomidor pokrywa nam ponad 60 % dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ale to nie wszystko. Pomidory są bogate w witaminy z grupy B, witaminy PP i K.
Ale nie samymi witaminami człowiek żyje. W pomidorach jest też sporo minerałów: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, a także manganu i kobaltu. Dzięki dużej ilości potasu pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz działają moczopędnie.
To, co powinno Cię szczególnie zainteresować: pomidory zawierają mnóstwo błonnika. Jest on nie tylko w miąższu, ale również w pestkach, dlatego nie wolno ich usuwać...
Pewnie powiesz, no dobrze, wszystko pięknie, tylko gdzie kupić zdrowe, prawdziwe pomidory? Jak je znaleźć? Ja mam łatwo – sąsiadka przynosi mi je pod drzwi i wiem, że mogę jej zaufać. Ale nie przejmuj się. Pokażę Ci jak znaleźć i sprawdzić, czy pomidory, które zachwala sprzedawca, są naprawdę dobre i zdrowe.
Przede wszystkim pytaj. Im więcej zadajesz pytań, tym więcej się dowiesz. Po pierwsze sprawdź, czy pomidory są gruntowe, czy rosły i dojrzewały w szklarni. Gruntowe pomidory dojrzewają na słońcu i zawierają mniej chemii niż te spod folii.
Wybieraj takie pomidory, jakie najbardziej lubisz. Jeśli wolisz słodkie, kupuj te malinowe (mają bardziej różową skórkę i miąższ). Te okrągłe są bardziej soczyste i mają więcej pestek. Pomidory podłużne są mięsiste i zwarte, mają mniej pestek i wody. Pomidorki koktajlowe mają więcej witaminy C i są słodsze niż tradycyjne.
Smaczny pomidor powinien być czerwony, lekko miękki i dojrzały. Poproś sprzedawcę, żeby przekroił Ci pomidora. W środku nie powinien być biały ani zielony – wtedy jest po prostu niedojrzały.
Zwróć też uwagę na skórkę. Powinna być gładka, bez żadnych grudek czy plam.
I ostatnia sprawa...powąchaj je! Poważnie. Dobre, zdrowe pomidory powinny pachnieć pomidorami. Zwłaszcza przy szypułce. Jeśli nie pachną – zrezygnuj z zakupu. Chcesz jeść warzywa bez smaku?
Jeśli kupujesz, wybieraj te pomidory, które mają szypułkę. Powinna być zielona, nie zwiędnięta. To znak, że warzywa nie były długo przetrzymywane...
Jako suplement - proponuję przypomnieć sobie tekst "Pomidor: doskonały i ze słoika" na stronach Zdrowie Gazeta.pl
oraz przepisy na dania z pomidorami na stronach Kwestia Smaku.
![]() |
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza