Przez tyle czasu straszono nas tłuszczami zwierzęcymi. Że niezdrowe, że cholesterol, że miażdżyca.
Z tymi obiegowymi ocenami rozprawia się Łukasz D. King z Mapy Zdrowia.
Oto fragmenty tekstu:
W opracowaniu pt. „Technologia gastronomiczna” wydanym przez Polskie Wydawnictwa Gospodarcze w roku 1954, autorzy podają, że...
„Najbardziej wskazanym tłuszczem do smażenia jest smalec wieprzowy”.
Potwierdzam, to prawda, smalec jest dobry do smażenia.
I nie tylko do smażenia...
Mój tata, gdy był dzieckiem, żył w niezamożnej rodzinie. Jak można się domyślić, ze wszystkich smarowideł - masła śmietankowego, margaryny, smalcu - smalec jest najtańszy.
Tata przez całe dzieciństwo smarował chleb smalcem. Do dzisiaj mu to zostało, nie cierpi margaryn (i brawo), średnio lubi masło, zaś uwielbia kromki chleba obficie posmarowane smalcem z zasmażaną cebulą.
O ile chleb nie jest jedzeniem najzdrowszym na świecie (chociaż nie jest niezdrowy, jeśli na zakwasie), to o smalcu złego powiedzieć nie potrafię.
A miażdżyca? Czy tłuszcz zwierzęcy nie robi źle na serce?
Nie, nie robi.
W związku z chorobami serca (np. miażdżycą), smalec - i w ogóle tłuszcze zwierzęce - nie jest czynnikiem ryzyka.
Czynnikiem ryzyka, jeśli już, są przetworzone tłuszcze roślinne. Tylko takie znajdują się w blaszce miażdżycowej. Tłuszczów zwierzęcych (np. ze smalcu) w niej brak.
Jest to zaskakujące, ale dawno potwierdzone w czasopiśmie medycznym „Lancet”, jak wielu z Państwa na pewno wie.
Już pomijając, że blaszka miażdżycowa to przede wszystkim zwapniona tkanka, nie stłuszczona. Czyli więcej tam złogów wapnia niż tłuszczu. Ale o tem potem.
Chcę jeszcze poruszyć jedną sprawę.
O TYM SIĘ NIE MÓWI...
Każda komórka organizmu człowieka otoczona jest błoną komórkową. Błona ta w połowie składa się z tłuszczu.
Część tego tłuszczu jest nasycona. Druga część jest z kolei nienasycona. Oznacza to, że łatwo się utlenia, czyli ulega chemicznemu zniszczeniu. A więc zanikowi funkcji - to z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia wielu dolegliwości.
Zniszczenie dzieje się głównie przez reaktywne formy tlenu, takie jak wolne rodniki, których w obecnym świecie jest nadmiar.
Żeby zapobiec powyższym szkodliwym reakcjom, warto włączyć do stylu życia witaminę C...
Z tymi obiegowymi ocenami rozprawia się Łukasz D. King z Mapy Zdrowia.
Oto fragmenty tekstu:
W opracowaniu pt. „Technologia gastronomiczna” wydanym przez Polskie Wydawnictwa Gospodarcze w roku 1954, autorzy podają, że...
„Najbardziej wskazanym tłuszczem do smażenia jest smalec wieprzowy”.
Potwierdzam, to prawda, smalec jest dobry do smażenia.
I nie tylko do smażenia...
Mój tata, gdy był dzieckiem, żył w niezamożnej rodzinie. Jak można się domyślić, ze wszystkich smarowideł - masła śmietankowego, margaryny, smalcu - smalec jest najtańszy.
Tata przez całe dzieciństwo smarował chleb smalcem. Do dzisiaj mu to zostało, nie cierpi margaryn (i brawo), średnio lubi masło, zaś uwielbia kromki chleba obficie posmarowane smalcem z zasmażaną cebulą.
O ile chleb nie jest jedzeniem najzdrowszym na świecie (chociaż nie jest niezdrowy, jeśli na zakwasie), to o smalcu złego powiedzieć nie potrafię.
A miażdżyca? Czy tłuszcz zwierzęcy nie robi źle na serce?
Nie, nie robi.
W związku z chorobami serca (np. miażdżycą), smalec - i w ogóle tłuszcze zwierzęce - nie jest czynnikiem ryzyka.
Czynnikiem ryzyka, jeśli już, są przetworzone tłuszcze roślinne. Tylko takie znajdują się w blaszce miażdżycowej. Tłuszczów zwierzęcych (np. ze smalcu) w niej brak.
Jest to zaskakujące, ale dawno potwierdzone w czasopiśmie medycznym „Lancet”, jak wielu z Państwa na pewno wie.
Już pomijając, że blaszka miażdżycowa to przede wszystkim zwapniona tkanka, nie stłuszczona. Czyli więcej tam złogów wapnia niż tłuszczu. Ale o tem potem.
Chcę jeszcze poruszyć jedną sprawę.
O TYM SIĘ NIE MÓWI...
Każda komórka organizmu człowieka otoczona jest błoną komórkową. Błona ta w połowie składa się z tłuszczu.
Część tego tłuszczu jest nasycona. Druga część jest z kolei nienasycona. Oznacza to, że łatwo się utlenia, czyli ulega chemicznemu zniszczeniu. A więc zanikowi funkcji - to z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia wielu dolegliwości.
Zniszczenie dzieje się głównie przez reaktywne formy tlenu, takie jak wolne rodniki, których w obecnym świecie jest nadmiar.
Żeby zapobiec powyższym szkodliwym reakcjom, warto włączyć do stylu życia witaminę C...
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza