czwartek, 20 sierpnia 2015

Tajemnice produktów instant

Produkty instant są wygodne. Wystarczy otworzyć opakowanie i zalać gorącą wodą.


Problemem jest jednak skład tych produktów. Np. talerz zupy z makaronem i kurczakiem może zawierać nawet 744 mg soli.

Długą listę niepożądanych składników wylicza portal WP w artykule "Tajemnice dań instant":


dużą ilość soli, która spożywana w takich ilościach może być przyczyną powstawania nadciśnienia;
glutaminian sodu, który ma za zadanie wzmocnić smak produktu. Spożywanie w dużych ilościach produktów bogatych w ten związek może powodować otyłość i nadwagę. Glutaminian sodu lub nadwrażliwość na niego bywa przyczyną tzw. syndromu chińskiej restauracji, objawiającego się zawrotami głowy, palpitacją serca, nadmierną potliwością, niepokojem i podrażnieniem śluzówki żołądka;
tłuszcze trans, które ze względu na "wytrzymałość" na temperaturę pokojową, wydłużają okres przydatności do spożycia, jednak nie są korzystne dla naszego organizmu;
chemiczne spulchniacze, dzięki którym makaron, zawarty w tego typu daniach może szybko pęcznieć;
polepszacze smaku i zapachu: w daniach instant smak kurczaka lub pomidora uzyskuje się za sprawą sztucznych substancji;
konserwanty, które wydłużają okres przydatności do spożycia;
barwniki (np. karmel amoniakalny) – nadmierne ich spożycie może być powodem nadpobudliwości, niekorzystnie wpływa na wątrobę, żołądek oraz płodność.

Grafika ze strony http://tuptusiowox.blogspot.com/
Warto zapoznać się też z artykułem "Często sięgasz po produkty instant? To może mieć negatywny wpływ na twój organizm", który opublikował TVN Meteo Active.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz