wtorek, 24 listopada 2015

Najzdrowsze herbaty świata

Picie herbaty może zapewnić nam kondycję, młodość, szczupłą sylwetkę i piękną skórę - tak reklamowane są produkty, z których przyrządzamy pyszny napar. Oto liściaste napoje, po które warto sięgnąć.

Oto ranking najzdrowszych hertat, który przytaczam za TVN Meteo Active.
Informacje o herbatach pochodzą z portali TVN Meteo Active i Styl Zdrowia - Dieta, Emocje, Styl, Sport.

1. Herbata biała
Nazywana eliksirem młodości. Jej limitowana produkcja odbywa się według starej chińskiej tradycji. Zawiera ona najwięcej flawonoidów, które zapobiegają nowotworom, chorobom serca, łagodzą alergię, a także hamują procesy starzenia.
Pączki listków, które nie zdążyły się jeszcze rozwinąć, suszy się w dość niskiej temperaturze, dzięki czemu susz ma srebrzysty odcień. Jasnożółty napar jest delikatny w smaku. Zawiera stosunkowo mało kofeiny, za to jest bogaty w cenne katechiny. Już kilka lat temu została okrzyknięta eliksirem młodości. Wszystko to ze względu na zawartość polifenoli, które zwalczają w naszym organizmie sprzyjające starzeniu wolne rodniki. Okazuje się, że filiżanka białej herbaty zawiera ich 12 razy więcej niż szklanka soku pomarańczowego, który również uchodzi za bogate źródło polifenoli! Spośród wszystkich herbat ma również najsilniejsze działanie antyoksydacyjne i antymutagenne, polecana jest więc przede wszystkim osobom, w których rodzinach występowały nowotwory. Biała herbata stanowi również bogate źródło witaminy C oraz kofeiny, warto więc, by spożywały ją osoby, które intensywnie pracują umysłowo, zwłaszcza w czasie upałów.

Herbata biała

2. Herbata zielona
Nikogo nie trzeba przekonywać o zdrowotnych właściwościach naparu z tej herbaty o srebrzystych lub zielonych liściach, które po zaparzeniu pęcznieją i opadają na dno szklanki.
Świeżo zerwane liście zostawia się do przeschnięcia, a następnie podgrzewa, by zatrzymać proces fermentacji. Gorzkawy napar ma barwę cytrynowo-żółtą. Zawiera mniej kofeiny i garbników niż herbata czarna, ale zawartość katechin jest pięciokrotnie wyższa. Dlatego uważa się, że herbata zielona jest najzdrowsza. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w minerały i mikroelementy, takie jak: żelazo, cynk, potas, sód i wapń, nie brak mu również witamin: A, B, B2, B6, C, E, K, PP. Najlepiej oczyszcza z toksyn i powstrzymuje procesy starzenia. Chroni serce, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, obniża poziom cholesterolu, normalizuje ciśnienie. Jako jedyna z herbat przynosi ulgę osobom cierpiącym na nadkwasotę. Zawarty w niej fluor wzmacnia kości i zapobiega próchnicy zębów. Jako źródło L-teaniny zielona herbata jest dobrą, naturalną alternatywą dla środków uspokajających. Znawcy podkreślają jej leczniczy wpływ na zaburzenia trawienne, bóle głowy, a także problemy ze wzrokiem czy zatrucia alkoholowe. Badania dowodzą również, że zawarte w zielonej herbacie katechiny zapobiegają i łagodzą stany zapalne jamy ustnej, co znalazło odzwierciedlenie w obniżonym aż o 22 % występowaniu próchnicy zębów u dzieci, które przez 5 lat codziennie po obiedzie wypijały filiżankę tego naparu. Zielona herbata polecana jest również osobom dbającym o linię, gdyż zawarte w niej polifenole stymulują organizm, regulując procesy trawienne i przyspieszając przemianę tłuszczu w energię. Często jest aromatyzowana owocami i kwiatami.

Herbata zielona

3. Herbata żółta
Przez setki lat cieszyła podniebienie jedynie osobistości z cesarskiego dworu, dlatego nazywana jest herbatą cesarską. Napar z żółtej herbaty przy ściance porcelanowej filiżanki nabiera bladoróżowej barwy. Jest znany z doskonałego wpływu na trawienie i oczyszczania organizmu z toksyn.
W Europie prawie nieznana. Jest przygotowywana z najmłodszych pędów i pączków liści, które ulegają częściowej (12-15 %) fermentacji podczas procesu zwijania. Smakiem i aromatem jest zbliżona do herbaty zielonej najwyższej jakości i tak samo działa.

Herbata zółta
4. Herbata czerwona
Napar powstaje z lekko fermentowanych liści. Jest to ulubiona herbata osób, które próbują zrzucić kilka kilogramów. A to dlatego, że, poza spalaniem tłuszczu, oczyszcza organizm, wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu, poprawia wygląd skóry i włosów, pobudza trawienie, wzmacnia organizm oraz łagodzi skutki spożycia alkoholu.
Inaczej Oolong, czyli herbata poddawana bardzo krótkiemu procesowi fermentacji. Odmiana Pu-erh musi dodatkowo leżakować (nawet 50 lat). Napar ma intensywny smak i nieco błotny zapach. Zawiera najwięcej mikroelementów i kofeiny. Obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć, normalizuje ciśnienie, działa moczopędnie. Pomaga w walce z nadwagą, dlatego też nazywana jest przez Amerykanów niszczycielem tłuszczu – badania dowiodły bowiem, że wypijanie kilku filiżanek dziennie u 88 % osób spowodowało spadek wagi między 3,2 a 10,8 kg przy zachowaniu dotychczasowej diety! Wspaniale oczyszcza organizm z toksyn. Zawiera wiele korzystnych dla zdrowia składników, takich jak: garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę C.

Herbata czerwona

5. Herbata czarna
Filiżanka czarnej herbaty zawiera polifenole, które są najsilniejszymi przeciwutleniaczami. Ponadto znajdziemy tam teaflawinę, która poprawia funkcje poznawcze mózgu.
To całkowicie sfermentowana herbata, wysuszona w gorącym strumieniu powietrza. Daje napar o intensywnej barwie, wyrazistym smaku i aromacie. Wśród wielu głosów dotyczących walorów innych gatunków herbat, ta najczęściej wybierana, bo stanowiąca aż 80 % wyborów konsumentów na świecie ­– wciąż bywa niedoceniana. Pomimo iż w porównaniu z resztą mieszanek zawiera najmniej cennych antyoksydantów, posiada inne, wyjątkowe właściwości. Badania dowodzą, że w procesie fermentacji (który przy wytwarzaniu herbaty czarnej trwa najdłużej), powstają teaflawiny i tearubiginy, które mają równie dobroczynny wpływ na nasz organizm co antyoksydanty.. Czarna herbata działa rozgrzewająco i bakteriobójczo, a regularnie pita poprawia koncentrację i sprawność myślenia, wpływa również korzystnie na układ krwionośny. Zawiera dużo garbników i kofeiny oraz katechin.Producenci często wzbogacają ją owocami, kwiatami, wanilią czy rumem. Aromatyzowana bergamotką daje Earl Grey.

Herbata czarna
Bardzo lubię napić się gorącej, mocnej herbaty. Preferuję czarną, czerwoną i zieloną.
Picie herbaty to naprawdę wielka przyjemność.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz