środa, 4 listopada 2015

Warzywa, które najlepiej smakują w listopadzie

Tara O`Brady
Cechą warzyw i owoców jest sezonowość. To dlatego w danym okresie są one smaczniejsze niż przez resztę roku.
W związku z tym zasadne jest pytanie - które warzywa najlepiej smakują w listopadzie?

Na pytanie to odpowiada Tara O’Brady, kanadyjska autorka książek kucharskich i bloga kulinarnego seven spoons (od popularnej książki "Siedem łyżeczek").
Tara wymienia kilka warzyw i omawia je.


Brukselka, jarmuż, kapusta
- Brukselka jest szczególnie pyszna w tym okresie, ponieważ niskie temperatury łagodzą jej naturalny, lekko gorzki posmak. Ale nie tylko brukselka jest przepyszna. Równie smaczne są teraz kapusta i jarmuż, które znakomicie komponują się z sosem sojowym, sezamem i czosnkiem. Wybieraj takie warzywa, które mają żywy i intensywny kolor i których wagę czujesz w ręku.

Warzywa korzeniowe
- Listopad to czas, kiedy na Twoim talerzu rządy powinny przejąć warzywa rosnące w gruncie, takie jak marchew, pasternak, rzepa i seler. Dlaczego? Ponieważ zimno zmienia zawartą w nich skrobię na cukier, co poprawia smak.
W tym czasie wychodzą z nich znakomite kremowe zupy. Równie dobrze można je jednak upiec na złoto. Marchewka świetnie się komponuje z harissą (ostrą pastą z papryki chili i czosnku, często też z kolendrą, kminkiem zwyczajnym i kminem rzymskim oraz/lub dodatkiem oliwy) czy z zaatarem (arabską mieszanką przypraw z majeranku, tymianku, oregano, prażonego sezamu i sumaku). Z kolei pasternak dobrze współgra z miodem i orzechami, a seler świetnie łączy się z tymiankiem, orzechami laskowymi, kminkiem i kolendrą.

Żurawina
- Bogata w antyoksydanty i witaminę C żurawina jest na wagę złota w sezonie jesiennym, gdy nietrudno się przeziębić.
To uniwersalny dodatek - można z niej przyrządzić sosy do mięs, dodawać do ciast czy chleba lub traktować jako przekąskę w trakcie pracy. Równie dobrze można z niej przyrządzać rozgrzewające nalewki. Kupując świeże owoce żurawiny, zwracać należy uwagę na kolor skórki - to, czy jest napięta i lśniąca oraz czy owoc odbija się, gdy upuścimy go na ziemię.

Pory
- Przymrozki służą porom, czyniąc je wyraźniejszymi w smaku.
Wybieraj te pory, których biała część jest jak najjaśniejsza, a łodyga - jasnozielona. Pory powinny również intensywnie pachnieć. Są obłędnie pyszne w duecie z jajkami, ale także w kremowej zupie porowo-ziemniaczanej, banalnej w przygotowaniu.

Cebula
- Cebule jesienią i zimą są o wiele bardziej aromatyczne i bardziej intensywne w smaku niż przez resztę roku. Powinny mieć ciemniejszą, grubszą skórkę bez skaz czy plamek. Ponieważ jesienna cebula zawiera mniej wody, trzeba się nastawić, że gotowanie jej zajmie nieco dłużej. Znakomicie komponuje się podsmażana razem z mięsem lub powoli glazurowana jako dodatek do potraw.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz