środa, 9 grudnia 2015

Ewelina: Zdrowie z innej beczki

No i mamy kolejny tekst Eweliny Dreli z Mapy Zdrowia.
Radzę go przestudiować i stosować rady w praktyce...

Witaj,

Kilka dni temu wydarzyło się w końcu to, na co bardzo czekałam już od dawna. Zazwyczaj było wcześniej, tuż po Wszystkich Świętych, ale w tym roku było tak ciepło, że się nie dało.

Pewnie myślisz, że mam na myśli pierwszy śnieg?
Tym razem nie, choć jest pewien związek. Chodzi o to, że… po pierwszych przymrozkach, co roku, znajoma przywozi mi małą beczuszkę z ogromnym kamieniem zamiast wieka. W beczce jest… kapusta, która się kisi. 


Zdjęcie ze strony http://e-naturalna.pl/
Czemu po przymrozkach? Znajoma twierdzi, że zbiera kapustę z pola dopiero po pierwszych przymrozkach, bo inaczej nie ma żadnej wartości. Najpóźniejsza odmiana kapusty ma w sobie więcej cukru, który jest niezbędny w procesie fermentacji, a dodatkowo jest podstawowym składnikiem odżywczym dla bakterii. Cukry przekształcają się w kwas mlekowy, który naturalnie konserwuje kapustę – na tym właśnie  polega fermentacja. 

Od kilku dni w mojej piwnicy stoi beczuszka z kiszącą się kapustą, a mi ślinka cieknie na samą myśl. Od jakiegoś czasu chodziła za mną surówka z kiszonej kapusty choć znajomi twierdzili, że niczego za mną nie ma. 

Kiszona kapusta to najlepsze rozwiązanie na chłodne dni. Chroni przed grypą, poprawia odporność (...). 

Co takiego ma w sobie? Jest prawdziwą bombą witaminową. Zawiera mnóstwo witaminy C, witamin z grupy B, a także K, A i E. Pewnie wiesz, że witaminy A, C i E to przeciwutleniacze, które pomagają Ci zachować młodość i chronią przed starzeniem się komórek. W kapuście kiszonej jest ich mnóstwo. 

To jeszcze nie wszystko. Kiszona kapusta to bogactwo składników mineralnych: manganu, cynku, wapnia, potasu, żelaza i siarki – wszystko to niezbędne jest, żebyś prawidłowo funkcjonował i dobrze się czuł. 

Kwas mlekowy, który wytwarza się w procesie fermentacji i kiszenia, ma świetny wpływ na przewód pokarmowy. 

Bakterie mlekowe poprawiają perystaltykę jelit i przeciwdziałają zaparciom. Czyli surówka z kiszonej kapusty (...) zawiera sporo błonnika. 

Mało tego, jeśli w ostatnim czasie brałeś antybiotyk lub inne silne leki, zjedz kapustę kiszoną. Działa zdecydowanie lepiej niż reklamowany jogurt probiotyczny – pomaga odbudować prawidłową mikroflorę jelitową i wzmacnia system odpornościowy. 

A zatem – może surówka z kiszonej kapusty do niedzielnego obiadu?

Dobrego dnia,
Ewelina

Od siebie dodałbym jeszcze: "KAPUSTA KISZONA", A NIE "KAPUSTA KWASZONA". 
Niewielka zmiana w nazwie, a ogromna zmiana w wartości produktu!

4 komentarze:

  1. uwielbiamy kapustę kiszoną....

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiamy kapustę kiszoną....

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś kapustę kiszona można było kupić na każdym miejscu, a obecnie trzeba szukać...

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś kapustę kiszona można było kupić na każdym miejscu, a obecnie trzeba szukać...

    OdpowiedzUsuń