piątek, 19 lutego 2016

Reguła 5 sekund

Naukowcy z NASA zajmują się różnymi badaniami.
Ostatnio opublikowane zostały badania dotyczące tzw. "reguły 5 sekund".
Zwyczajowo przyjmuje się, że jeżeli podniesiemy upuszczony produkt żywnościowy w ciągu pięciu sekund, to możemy spożyć go, bez konsekwencji zarażenia się bakteriami znajdującymi się na podłodze.

Grafika ze strony http://www.zbierak.pl/
Przeciętna bakteria porusza się prędkością 0,00072405 km/h, czyli 67 razy wolniej niż ogrodowy ślimak.

W swoich eksperymentach inżynierowie z NASA odkryli, że wilgotne resztki jedzenia, które leżą na podłodze dłużej niż 30 sekund, zbierają 10 razy więcej bakterii niż żywność leżąca tylko trzy sekundy. Wówczas do żywności dostają się Escherichia coli (pałeczki okrężnicy), salmonella i listeria, które kochają wilgotne środowiska, absorbując z nich wodę i składniki odżywcze, potrzebne im aby się rozwijać i mnożyć.
Powierzchnia, na którą upuszczamy jedzenie, również ma znaczenie. Dywany i wykładziny przenoszą mniej zarazków niż np. linoleum, ponieważ ich tkane pęczki znacznie zmniejszają powierzchnię dotykową jedzenia.


Więcej w artykule "«Pięciu sekund nie leżało». Naukowcy z NASA potwierdzają prawdziwość powiedzenia", na stronach TVN Meteo Active.

Grafika ze strony http://www.nauklove.pl/


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza