sobota, 6 lutego 2016

Słów kilka o zdrowych majonezach

Przedstawiam kolejna informację od Eweliny Dreli z Mapy Zdrowia.


Tym razem Ewelina pisze o majonezach...

Witaj!

Na moment zajrzała do nas zima, więc była chwila na zimowe szaleństwo, lepienie bałwana, narty i zabawę na śniegu z dzieciakami. Taki padający śnieg zawsze wyzwala we mnie wewnętrzne dziecko, kiedy patrzę jak zahipnotyzowana na spadające za oknami płatki. 

Pomału też trzeba myśleć o wiośnie i lecie - niebawem zrobi się ciepło i będziemy zdejmować z siebie kolejne warstwy ubrań. 

Aby znowu nie szukać na szybko super diety-cud (która jak zwykle nie zadziała, szczególnie na ostatnią chwilę, nie mówiąc o koszmarnym wpływie na nasze zdrowie i metabolizm), warto pomyśleć o odpowiedniej diecie, suplementacji i aktywności fizycznej już teraz. 

Zimowe dni naturalnie zachęcają do jedzenia tłusto i dużo - co najczęściej również oznacza - niezdrowo (albo nie do końca zdrowo). (...) 

No dobrze - ale co dalej? Powinieneś już teraz zadbać o zmiany w naszym odżywianiu, pomyśleć o tym aby zamiast tłustych, ciężkostrawnych sosach i produktach znaleźć coś, co będzie smakowało podobnie, nie będzie miało napisu "light" (który najczęściej oznacza że owszem - tłuszczu w produkcie faktycznie jest mało, za to gości w nim cała tablica Mendelejewa) i będzie zdrowe, a przynajmniej choć trochę zdrowsze niż produkt oryginalny.

Jednym z produktów, które najczęściej goszczą na polskich stołach i który bardzo trudno jest zamienić na "coś innego" jest majonez. Osoby, które jedzą nabiał zastępują go najczęściej jogurtem naturalnym lub śmietaną. 


zdjęcie ze strony www.bogatyelblag.pl

Co jednak gdy starasz się unikać nabiału, a lubisz dodawać majonez do sałatek, kanapek, burgerów czy dipów? Czy koniecznie musisz zrezygnować z tej przyjemności lub znacząco ją ograniczyć? 

Okazuje się że niekoniecznie. Wiele lat temu stworzyłam listę sosów zastępujących majonezy. Muszę przyznać że smak tych roślinnych cudownych sosów jest niemalże identyczny jak oryginalny, tłusty, jajeczny, domowy majonez. Tak samo jak on mają one gęstą konsystencję, są tak samo jedwabiste i nieporównywalnie zdrowsze i mniej kaloryczne niż tradycyjny majonez. Będziesz zaskoczony z jakich niewiarygodnych składników można otrzymać ten sos. 

Mój ulubiony - najsmaczniejszy i zarazem najprostszy i najtańszy w przygotowaniu jest ten wykonany z "wody po gotowaniu cieciorki". Czasem, kiedy przygotowuję humus, o którym pisałam Ci jakiś czas temu, wszyscy dziwią się, że nie wylewam wody po zagotowaniu cieciorki. Masz pojęcie że coś, co większość osób wylewa, może służyć jako baza do majonezu (a ze względu na neutralny smak także jako baza do puszystych deserów)? Coś niesamowitego, zapraszam do wypróbowania, Mniam...smacznego!

1. Majonez z mleka sojowego (lub innego roślinnego o neutralnym smaku)

To najbardziej popularny przepis - mało roboty, wszystkie produkty dostępne w dobrze zaopatrzonym spożywczaku, chwila - moment i gotowe.

Aby uzyskać jeden słoik potrzebujesz:
- pół szklanki mleka sojowego niesłodzonego,
- pół szklanki delikatnego oleju,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka dobrej musztardy,
- 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie),
- przyprawy (minimum sól i pieprz).

Przygotowanie:
Mleko i ocet wlać do blendera i mieszać przez 2 minuty, następnie pozostałe składniki poza olejem i blendować przez ok 10 minut, po czym powoli dodawać olej, cały czas blendując. Gotowy majonez przełożony do słoika stężeje w lodówce po ok. godzinie. 

2. Majonez z cieciorki

Potrzebujesz:
- 1 szklankę ciecierzycy z puszki,
- 1/2 do 1 szklanki oleju,
- sok z 1 cytryny,
- 2 łyżeczki dobrej musztardy,
- 2 zgniecione ząbki czosnku,
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu (najlepiej białego).

Wykonanie - podobnie jak w pierwszym przepisie - blendujemy w zasadzie wszystko, olej na końcu i gotowe.

3. Majonez z białej fasoli

Potrzebujesz:
- 1 puszkę białej fasoli razem z zalewą,
- 2-3  łyżeczki dobrej musztardy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4-5 łyżek oleju,
- przyprawy - sól, pieprz, ew. inne.

Fasolę odcedzamy i pozostawiamy zalewę. Do miski wrzucamy odcedzoną fasolę, połowę zalewy, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz - miksujemy, pod koniec dolewamy olej. Resztą zalewy rozcieńczysz sos jeśli wyjdzie za gęsty.

4. Majonez z ziemniaka

Potrzebujesz:
- 2 średniej wielkości ziemniaki,
- 1/3 szklanki mleka sojowego lub wody,
- 1/4 szklanki oleju,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- przyprawy: pieprz, sól (może być świeży czosnek – 1 ząbek lub inne ulubione przyprawy).

Ziemniaki gotujesz, obierasz ze skórki i jeszcze ciepłe (! ważne) miksujemy w blenderze wraz z resztą składników na gładką masę. Ciepłe ziemniaki podczas intensywnego miksowania wydzielają rodzaj śluzu, papki – idealnej, aby stworzyć konsystencję majonezu. Jeżeli majonez jest za gęsty, dodajemy trochę mleka i oleju. 

5. Majonez z silken tofu

Potrzebujesz:
- opakowanie miękkiego tofu, czyli Silken Tofu (możesz także użyć zwykłego tofu, ale wtedy konsystencja sosu będzie mniej aksamitna. Cena Silken Tofu jest wyższa niż tego zwykłego, nie jest też on dostępny we wszystkich sklepach, może się zdarzyć, że chwilę pochodzisz zanim go kupisz),
- 2  łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- 2 łyżeczki dobrej musztardy,
- przyprawy - sól, pieprz, inne ulubione,
- 1 łyżka dobrej oliwy.

Tofu po wyjęciu z opakowania odsączyć na sitku, można docisnąć (im mniej "wody" zostanie, tym lepiej). Dodać pozostałe składniki i wszystko zblendować. Można dodać odrobinę cukru do smaku.

6. Majonez ryżowy

To chyba najbardziej skomplikowany z przepisów.

Potrzebujesz: 
- 1 szklanki płatków ryżowych,
- 1 szklanki niesłodzonego mleka sojowego (lub innego roślinnego),
- 2 łyżki stołowe octu jabłkowego,
- 1 szklanka przegotowanej wody,
- 2 łyżki dobrej musztardy,
- 1/3 szklanki oleju,
- przyprawy (sól, pieprz, ew. czosnek).

Do garnka wsyp płatki ryżowe i zalej je mlekiem, doprowadź do wrzenia, gotuj ok. 2 minuty. Dodaj wodę na początek pół szklani wody i zacznij miksować. Dodaj kolejno: ocet, musztardę i na koniec olej. Gdy masa jest za gęsta - dodajesz wodę, doprawiasz do smaku. 

7. Majonez z orzechów nerkowca

Potrzebujesz:
- 1 szklankę nerkowców namoczonych w wodzie na kilka godzin,  
- 1 łyżkę oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczkę dobrej musztardy,
- 2 łyżeczki octu jabłkowego, 
- przyprawy - sól, pieprz, ew. czosnek.

Nerkowce opłucz, wszystkie składniki umieść w blenderze, dodaj trochę wody i zmiksuj.

8. Majonez z awokado

Potrzebujesz:
- 1 dojrzale awokado (miękkie), 
- łyżkę octu balsamicznego, 
- łyżeczkę oliwy z oliwek, 
- łyżeczkę dobrej musztardy, 
- przyprawy (pieprz, sól, ew. szczypta cukru, inne).

Zblenduj awokado z wszystkimi składnikami, dodaj ok. 1/4 – 1/2 szklanki wody. Ten majonez gęstnieje bardzo szybko i jest zielony.

9. Majonez z kalafiora

Potrzebujesz:
- małego kalafiora,
- łyżkę musztardy,
- 1/3 szklanki oleju,
- kilka kropel soku z cytryny,
- przyprawy (sól, pieprz, inne).

Ugotowany i ostudzony kalafior blendujemy z pozostałymi składnikami.

10. Hit! Majonez z wody po cieciorce

Potrzebujesz:
- pół szklanki wody z gotowania ciecierzycy lub z ciecierzycy konserwowej (nadaje się także ta z puszki),
- 10 łyżek oleju,
- czubata łyżeczka dobrej musztardy,
- łyżka octu jabłkowego,
- przyprawy (sól, pieprz, inne),
- łyżka kleiku ryżowego dla dzieci.

Chłodną już wodę po gotowaniu ciecierzycy umieść w zamrażarce by lekko się zmroziła - potrwa to ok. godziny). Blenduj ją przez 5-6 minut, dodając sól, aż zacznie tworzyć się piana. Powoli dodawaj olej i pozostałe składniki. Na koniec zagęść kleikiem ryżowym. 

I co? Prawda że to wszystko bajecznie proste? Kto by pomyślał że można takie pyszności tak łatwo przyrządzić – a przy tym zdrowo, tanio. 

Ja do majonezu obowiązkowo dodaję jeszcze jeden magiczny składnik - odrobinę kurkumy. Nadaje cudowny żółtawy odcień i jest superzdrowa - to już wiesz. Oczywiście okroiłam wszystkie przepisy z komentarza o wstawieniu sosu na godzinę-dwie do lodówki żeby sos stężał. 
Smacznego i zdrowego!

Ewelina

Smacznego!


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza