sobota, 12 marca 2016

Naukowcy o cholesterolu

Czasopismo „American Journal of Clinical Nutrition”, na swoich stronach internetowych, opublikowało wyniki badań fińskich naukowców.
Wyniki badań wskazują, że jedzenie produktów bogatych w cholesterol nie przekłada się na większe ryzyko chorób serca.

Autorzy badania przeanalizowali dane dotyczące sposobu odżywiania się oraz zdrowia ponad 1.000 mężczyzn w wieku 42-60 lat, z których 1/3 była nosicielami wariantu genu ApoE4-a, który powiązany jest ze wzrostem ryzyka zarówno schorzeń układu krążenia, jak i choroby Alzheimera.
Obserwacja trwała ok. 21 lat i w tym czasie u 230 mężczyzn rozwinęła się choroba wieńcowa. Średnie spożycie cholesterolu wśród uczestników badania wynosiło 2,8 g na tydzień, z czego około jednej czwartej pochodziła z jajek, co oznacza, że badani mężczyźni zjadali średnio 4 jajka tygodniowo.

Zdjęcie ze strony http://jajawkuchni.pl/

Wyniki badań nie wskazują na występowanie jakiegokolwiek związku pomiędzy ryzykiem zachorowania na serce, a liczbą zjadanych jajek oraz łączną ilością cholesterolu wprowadzanego do organizmu w pożywieniu. Dotyczy to także nosicieli wariantu genu ApoE4-a.

Według prof. Jyrki Virtanena z University of Eastern Finland "spożywanie w rozsądnych ilościach produktów bogatych w cholesterol wydaje się nie zwiększać zagrożenia chorobami serca nawet u osób obarczonych znanymi czynnikami ryzyka ich wystąpienia".




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza