Czasopismo „American Journal of Clinical Nutrition”, na swoich stronach internetowych, opublikowało wyniki badań fińskich naukowców.
Wyniki badań wskazują, że jedzenie produktów bogatych w cholesterol nie przekłada się na większe ryzyko chorób serca.
Autorzy badania przeanalizowali dane dotyczące sposobu odżywiania się oraz zdrowia ponad 1.000 mężczyzn w wieku 42-60 lat, z których 1/3 była nosicielami wariantu genu ApoE4-a, który powiązany jest ze wzrostem ryzyka zarówno schorzeń układu krążenia, jak i choroby Alzheimera.
Obserwacja trwała ok. 21 lat i w tym czasie u 230 mężczyzn rozwinęła się choroba wieńcowa. Średnie spożycie cholesterolu wśród uczestników badania wynosiło 2,8 g na tydzień, z czego około jednej czwartej pochodziła z jajek, co oznacza, że badani mężczyźni zjadali średnio 4 jajka tygodniowo.
Wyniki badań nie wskazują na występowanie jakiegokolwiek związku pomiędzy ryzykiem zachorowania na serce, a liczbą zjadanych jajek oraz łączną ilością cholesterolu wprowadzanego do organizmu w pożywieniu. Dotyczy to także nosicieli wariantu genu ApoE4-a.
Według prof. Jyrki Virtanena z University of Eastern Finland "spożywanie w rozsądnych ilościach produktów bogatych w cholesterol wydaje się nie zwiększać zagrożenia chorobami serca nawet u osób obarczonych znanymi czynnikami ryzyka ich wystąpienia".
Wyniki badań wskazują, że jedzenie produktów bogatych w cholesterol nie przekłada się na większe ryzyko chorób serca.
Autorzy badania przeanalizowali dane dotyczące sposobu odżywiania się oraz zdrowia ponad 1.000 mężczyzn w wieku 42-60 lat, z których 1/3 była nosicielami wariantu genu ApoE4-a, który powiązany jest ze wzrostem ryzyka zarówno schorzeń układu krążenia, jak i choroby Alzheimera.
Obserwacja trwała ok. 21 lat i w tym czasie u 230 mężczyzn rozwinęła się choroba wieńcowa. Średnie spożycie cholesterolu wśród uczestników badania wynosiło 2,8 g na tydzień, z czego około jednej czwartej pochodziła z jajek, co oznacza, że badani mężczyźni zjadali średnio 4 jajka tygodniowo.
![]() |
Zdjęcie ze strony http://jajawkuchni.pl/ |
Według prof. Jyrki Virtanena z University of Eastern Finland "spożywanie w rozsądnych ilościach produktów bogatych w cholesterol wydaje się nie zwiększać zagrożenia chorobami serca nawet u osób obarczonych znanymi czynnikami ryzyka ich wystąpienia".
Więcej w artykule "High-cholesterol diet, eating eggs do not increase risk of heart attack" na stronach EurekAlert (link do tłumaczenia artykułu).
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza