poniedziałek, 11 lipca 2016

Od Eweliny: Najpyszniejsze przeciwutleniacze na świecie

I jak zwykle, u mnie, w poniedziałek, niedzielny tekst Eweliny Dreli z Mapy Zdrowia:

Witaj,

Mam nadzieję, że u Ciebie wszystko w porządku, że odpoczywasz po całym roku i nabierasz sił. W wakacyjnym rozleniwieniu nie zapomnij o swoim organizmie, który szczególnie teraz potrzebuje Twojej uwagi. W takim upale przyda Ci się chyba dodatkowa porcja energii, prawda?

Zamiast leżeć bezsilnie pod wentylatorem możesz po prostu cieszyć się słońcem i ciepłem lata. (...)

W poprzedni weekend wybrałam się na spacer w góry. Była piękna pogoda, słońce, więc pomyślałam, czemu nie? Znam już szlak, bo to jeden z moich ulubionych w Tatrzańskim Parku Narodowym. Wchodząc, mijałam kolonijną grupę młodzieży i dzieci. W różnym wieku.

Uczyli się, na co uważać na szlaku, jak się zachować, gdy spotkają dzikie zwierzęta lub gdy złapie ich burza. Między wieloma ciekawymi wskazówkami przewodnik wyraźnie powiedział:

„Nie wolno zrywać jagód. Nawet nie dlatego, że to park narodowy, ale przede wszystkim dlatego, że od jakiegoś czasu zmagamy się z groźną chorobą lisów – tasiemcem bąblowcem.”

Zdjęcie ze strony http://friendlyfood.pl/

Chodząc po lesie lisy wraz ze swoimi odchodami roznoszą bąblowicę między innymi w jagodach. Kilka kroków dalej zobaczyłam rodzinę z małym dzieckiem. Tatuś, zapewne z troską, zbierał jagody i częstował nimi swoją córeczkę.

Kiedy powiedziałam mu, co przekazał grupie przewodnik, zapytał mnie zdenerwowany: „To co, już w ogóle nie wolno jeść jagód?”

Nie, to nie tak. Jagody wolno, wręcz należy jeść. To, na co trzeba uważać, to niemyte owoce „prosto z krzaka”, dodatkowo brudnymi rękoma.

Dlaczego warto jeść jagody? Powodów jest wiele. U mnie w domu zawsze były suszone czarne jagody – na wypadek kłopotów z żołądkiem, przeziębienia czy jakiegoś zakażenia.

Zamiast antybiotyków – napar z suszonych czarnych jagód. Sok z jagód zawiera duże ilości garbników, dzięki temu spowalnia ruchy robaczkowe jelit i pomaga przy zatruciach. Dodatkowo wychwytuje i usuwa z organizmu toksyny (...).

Świeże jagody, kiedy dokładnie, kilka razy umyjesz je pod bieżącą wodą, są również eliksirem zdrowia. Zawierają wiele korzystnych substancji, między innymi procyjanidy, antocyjany, kwasy i pektyny.

Dodatkowo pozytywnie wpływają na Twoje zdrowie i młodość, ponieważ są świetnymi przeciwutleniaczami. Usuwają nadmiar wolnych rodników, co przyczynia się nie tylko do poprawy wyglądu skóry, ale również pomaga zapobiegać nowotworom, cukrzycy typu II czy otyłości.

Zawarte w jagodach witaminy, alfa-hydorksykwasy, witamina PP, beta-karoten i witamina C pozytywnie wpływają na cały organizm i spowalniają procesy starzenia się.  Jagody są prawdziwym bogactwem witaminy C, witamin z grupy B, karotenoidów, prowitaminy A oraz soli mineralnych.

Korzystając z dobrodziejstw lata, jedz świeże jagody. Sezon jagodowy jest dość krótki, warto go więc wykorzystać. Jagody wspomagają uszczelnianie naczyń krwionośnych, dzięki czemu zapobiegasz przedostawaniu się toksyn do krwi. Dodatkowo mają działanie przeciwzapalne, nawilżające i zmiękczające.

Niedziela to świetny dzień na jagodowy deser. Ja najbardziej lubię takie z gęstym jogurtem naturalnym, dobrze schłodzonym. Albo jako koktajl, z mlekiem. Pycha! A jakie zdrowe!

Dobrej niedzieli,
Ewelina

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza