piątek, 15 lipca 2016

Selen, a rak!


Medexpress opublikował ciekawy artykuł Tomasza Kobusza "Selen może uchronić przed rakiem?".
Oto jego treść:


– Zbyt niski poziom selenu ma 60 % kobiet i aż 90 %. mężczyzn w Polsce. Jeżeli te niedobry w porę zidentyfikujemy i uzupełnimy, najprawdopodobniej w dużym stopniu uchronimy się przed rakiem - twierdzi prof. Jan Lubiński (światowej sławy genetyk onkolog - notka biograficzna na stronie Biotechnologia).


prof. Jan Lubiński
Zależność pomiędzy selenem a zapadalnością na nowotwory sugerowali już autorzy badań prowadzonych pod koniec XX wieku. Przykładowo - Schrautzer, Shamberger i Schwarz, badając swoich pacjentów zauważyli, że osoby chore na raka mają bardzo niski poziom selenu we krwi.


Grafika ze strny http://www.diag.pl/

Nie do końca wiadomo w jaki sposób selen działa i jak chroni przed rakiem, ale przypuszcza się, że będąc antyoksydantem, zmniejsza szkodliwe procesy utleniania w komórkach, nie dopuszcza do ich deformacji i uszkodzeń genetycznych DNA, a więc sprzyja prawidłowemu rozwojowi tkanek. Selen przeciwdziała również uszkodzeniom chromosomów zawierających genetyczny materiał - kontroluje życie komórek i ich normalne rozmnażanie.



Grafika ze strony http://radosczycia.org/ 

Zawartość selenu w pożywieniu - zbożach, warzywach, grzybach jest ściśle związana z położeniem geograficznym i ilością tego pierwiastka występującą w glebie i wodzie. Ogólnie rzecz ujmując gleba na terenie Polski jest uboga w selen, dlatego większość Polaków ma jego niedobory. Nie należy jednak samodzielnie suplementować tego pierwiastka, bo zbyt duże stężenie w organizmie może powodować skutki uboczne (nadciśnienie, cukrzycę typu 2 czy zaburzenia gospodarki lipidów).
Naturalnym źródłem tego pierwiastka są borowiki, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, owoce morza i ryby (szczególnie śledzie), czosnek i cebula, kiełki zbóż i pełnoziarniste pieczywo. Ważnym jego źródłem jest też sól morska lub kopalniana, natomiast absolutnym wrogiem są słodycze - w ich obecności przestajemy przyswajać selen.    


Grafika ze strony http://www.pharmanord.pl/

Jakie mogą być symptomy niedoboru selenu? Do takich objawów należą: ciągłe zmęczenie, osłabienie mięśni, częste przeziębienia, brak odporności, opryszczka i stany zapalne skóry, kłopoty z płodnością u mężczyzn. (...)


Grafika ze strony http://www.aptekarzpolski.pl/

Więcej o selenie w artykule "Strażak Twojego organizmu".

Selen powinien być przyjmowany wraz z witaminą E, gdyż wtedy uzyskujemy efekt synergii, czyli wzajemnego wzmacniania działania.
Ja osobiście stosuję suplement diety Firmy Dr. Nona OKSEEN, który zawiera głównie witaminę E i selen. Rewelacyjnie działa przy infekcjach przeziębieniowych i grypopodobnych, a przy systematycznym przyjmowaniu - trwale wzmacnia układ odpornościowy.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza