piątek, 8 lipca 2016

Zakwaszenie organizmu


Warto przeczytać artykuł "Zakwaszenie organizmu, co to jest i jak sobie z nim poradzić?".

Zakwaszenie organizmu jest groźne, bo może być (jest) źródłem wielu chorób.


I tu ważna uwaga: zakwasza nie to, co ma kwaśny smak, lecz to, co daje odczyn kwaśny po procesach trawienia.

Grafika ze strony http://www.dietetyczka-naturalnie.pl/

Ograniczyć powinniśmy czerwone mięso, alkohol i produkty wysoko przetworzone, w tym biały ryż i pieczywo z białej mąki.
Zwiększyć powinniśmy natomiast ilość spożywanych owoców i warzyw.

Grafika ze strony http://www.ilovehowitfeels.pl/

Warto przeczytać też artykuł "Dieta odkwaszająca".

Ponieważ większość warzyw i owoców jest słabo lub średnio zasadotwórcze, powinniśmy spożywać więcej produktów zasadotwórczych niż kwasotwórczych - najlepiej w stosunku 4:1.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza