poniedziałek, 19 września 2016

Ewelina: Zdrowe jak miód, a spowodowały grzech pijaństwa

Kolejna porcja informacji od Eweliny Dreli z Mapy Zdrowia:


Witaj,

Wygląda na to, że lato jednak nie daje za wygraną. Nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie zamiast deszczu i chłodu - piękne słońce, ciepło, pogodne wieczory. 

To daje więcej czasu, aby przygotować organizm do chłodu i kapryśnej pogody. Ja oczyszczam swój organizm po wakacyjnym objadaniu się różnymi, nie do końca zdrowymi rzeczami. Poza tym zależy mi, aby wzmocnić odporność i nie chorować jesienią i zimą. (...)

Wczoraj popracowałam sobie w ogrodzie. Wiesz, że pomidory jeszcze dojrzewają? To chyba dzięki tej ciepłej pogodzie. Podobnie maliny. A z krzaka zwisają - ulubione o tej porze roku - niebiesko-fioletowe kiście.

Wyglądają naprawdę bajecznie. Okrągłe fioletowe kuleczki, pełne zdrowia, minerałów i chroniące przed chorobami. 

Winogrona - bo o nich będzie dzisiaj mowa. Nie żadne  Chile czy Włoch, ale nasze polskie, zdrowe, bez pestycydów. 


Zdjęcie ze strony http://budujesz.info/

Winorośl to jeden z najstarszych owoców uprawianych przez człowieka. Ma swoją ciekawą historię. Otóż już biblijny Noe, tuż po potopie, najadł się sfermentowanych winogron i... skończył leżąc pijany, nago i mamrocząc gdzieś w jaskini.

Nie wierzysz? Sprawdź. Winogrona były przyczyną pierwszego grzechu pijaństwa :)

Hipokrates porównywał właściwości winogron do miodu.  Od wielu tysięcy lat były lekarstwem na kłopoty z układem pokarmowym, skaleczenia i zaparcia. (...).

Słyszałeś kiedyś o ampeloterapii? To dział medycyny naturalnej, który zajmuje się leczeniem winogronami, sokiem z winogron, a nawet winem. Nic dziwnego.

Winogrona to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.  Zawierają mnóstwo potasu, fosforu, magnezu, wapnia, cynku, miedzi i żelaza. Dodatkowo, bogate są w witaminy C, A, B. Co więcej - zawierają jod, jako jedne z nielicznych, dzięki czemu pomagają regulować pracę tarczycy. 

Jedzenie winogron wczesną jesienią pomaga wzmacniać odporność organizmu przed zimą. (...) 

Od jakiegoś czasu mówi się też, że winogrona pomagają leczyć choroby nowotworowe. Dzieje się tak dzięki flawonoidom z pestek, skórek i szypułek winogron. Są to naturalne przeciwutleniacze, które usuwają z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych. 

Jak podają naukowcy amerykańscy, wyciąg z winogron pomaga w leczeniu białaczki, ale też raka prostaty, płuc, żołądka, skóry, sutka i jelit.

Brzmi obiecująco. Zwłaszcza, że właśnie rozpoczął się sezon na pyszne, zdrowe winogrona. Możesz się nimi nasycić, ale też bez przesady. Pamiętaj, że jak wiele owoców, winogrona zawierają dużo cukru. 

Ja uwielbiam jeść je na surowo, ale wczoraj pierwszy raz ugotowałam kompot z winogron. Jest pyszny!!!!

Dobrej niedzieli,
Ewelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz