poniedziałek, 24 października 2016

Ewelina: Jedną ręką dwóch nie weźmiesz, a szkoda, bo zdrowe

I znowu spotykamy się z Eweliną Drelą z Mapy Zdrowia.

Witaj,

Jak minął Ci ostatni tydzień? U mnie deszczowo, szaro, trochę smutno. Ale to też dobra wiadomość. Zaczął się czas, kiedy można posiedzieć w kuchni, ugotować coś pysznego i zdrowego i nie żal, że piękna pogoda za oknem, a ja tkwię przy garnkach.

Ostatnio mam ogromny apetyt na zdrowe jedzenie, mój organizm domaga się dużych ilości warzyw, zdrowych białek i węglowodanów. (...) Przestała mi odpowiadać ciężka, tłusta kuchnia, za to warzywa - zjem każdy ich rodzaj.

Mołdawskie porzekadło mówi, że w jedną rękę dwóch dyni nie weźmiesz. A szkoda. Dynie, nie dość, że są pyszne i można je przyrządzić na wiele różnych sposobów - to jeszcze niebiańsko zdrowe.


Zdjęcie ze strony http://mowimyjak.se.pl/

Kilka dni temu wpadłam do zaprzyjaźnionego warzywniaka i okazało się, że to już najwyższy czas na dynię. Są już nasze polskie, zdrowe, dojrzałe i pyszne.

Kupiłam jedną, ogromną i pomyślałam, że zrobię z niej dobry użytek. Część miąższu zamarynowałam w słoiku w occie i przyprawach. Pestki wyjęłam i wysuszyłam w piekarniku, będzie dobra przekąska zamiast popcornu na babski wieczór.

A reszta? Mmmmm…zrobiłam pyszną, rozgrzewającą, słoneczną zupę dyniową. A na deser pyszne ciasto. Przepis na nie dostałam od zaprzyjaźnionych Kanadyjczyków. Istna uczta.

Pamiętam, że jeszcze kilkanaście lat temu, kiedy znajomy moich rodziców przywiózł pierwsze dynie, zrobiłyśmy z nich z siostrą ozdoby na Halloween. Wyrzuciłyśmy to, co najcenniejsze, bo nikt w domu nie miał pomysłu na to, co się robi z dynią.

Nie wyrzuca się tego miąższu. Jest zdrowszy niż wiele innych warzyw. Jest pyszny, zawiera mnóstwo witamin, minerałów. Tak pokrótce, dynia zawiera mnóstwo karotenu, witaminę A, C i witaminy z grupy B, jak również wapń, magnez, żelazo, fosfor.


Grafika ze strony http://www.cholester.pl/

Dynia zawiera także pektyny i kwasy organiczne. Ze względu na sporą zawartość węglowodanów dynia szybko syci i dostarcza  również błonnika wspomagającego pracę układu pokarmowego. (...) zawsze działa wspomagająco przy oczyszczaniu.

Ale to jeszcze nic. Dynia ma wiele właściwości zdrowotnych:
•    wzmacnia układ odpornościowy,
•    pobudza trawienie i odtruwa jelita,
•    zaopatruje organizm w witaminę D,
•    pomaga zredukować tkankę tłuszczową i obniża poziom tłuszczów we krwi,
•    odciąża trzustkę, wzmacnia osłonki włókien nerwowych ale także działa uspokajająco i moczopędnie,
•    pomaga również w dolegliwościach nerek i gruczołu krokowego.



Wróćmy jednak do zupy. Taka zupa to prawdziwy eliksir zdrowia, szczególnie cenny teraz, kiedy większość moich znajomych męczy się z przeziębieniem. Słoneczna, rozgrzewająca zupa z pysznym imbirem, papryczką chilli, kuminem.

Chcesz? Też możesz taką zrobić. To nic trudnego.
Będziesz potrzebować:
•    surowa dynia - 800 g
•    ziemniaki - 2 szt.
•    marchewka - 1 szt.
•    przyprawa curry - 1 łyżeczka
•    korzeń imbiru - ok. 1 cm
•    cebula - 1 szt.
•    czosnek - 3 ząbki
•    papryczka chili - 1/2 (lub pół łyżeczki startej ostrej papryki chilli)
•    sól
•    pieprz
•    kumin rzymski
•    cukier
•    oliwa - 4 łyżki.

A to tajemnica unikalnego smaku zupy:

Dynię obieram i kroję w kostkę. Na oleju podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucam do niej czosnek i marchewkę. Kiedy się zarumieni, przerzucam wszystko do garnka, dokładam kostki dyni, ziemniaki, starty imbir, curry, kumin i papryczkę chili.

Zalewam niewielką ilością wody (tak, żeby tylko przykryła warzywa do 1/4) i gotuję, aż warzywa zmiękną. Wszystkie składniki miksuję do konsystencji kremu. Na koniec dodaję sól i pieprz do smaku. Aby wzmocnić efekt, gotową zupę posypuję startym parmezanem, prażonymi pestkami słonecznika lub migdałów. I gotowe.

Spróbuj, to naprawdę zdrowa, pyszna i szybka w przygotowaniu zupa. Nie trzeba do niej wywaru, żadnych kostek rosołowych, nic. Po prostu samo zdrowie, a imbir - to już w ogóle. (...)

Smacznego! I dobrej niedzieli,
Ewelina

Polecam też artykuł Moniki Selimi-Sokołowskiej "Dynia – królowa jesieni".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz