Ewelina Drela z Mapy Zdrowia o kiszeniu ogórków.
Witaj,
Jak mija Ci niedziela? U mnie, po słonecznej sobocie jest deszczowo i jesiennie. Widać, że lato już całkiem daje za wygraną.
Kiedy zaczyna się taka jesienna słota, zaczynam poważnie myśleć o odporności. Nie wiem, jak to się stało, ale pod koniec ubiegłego tygodnia niemal wszyscy moi znajomi złapali jakieś paskudne przeziębienie. Dosłownie, niemal w jednym momencie. Ci silniejsi już są zdrowi, reszta walczy. (...)
A kiedy przychodzą takie jesienne, deszczowe dni, mam na nie swoją obiadową receptę. Przygotowuję gulasz wołowy z kaszą jaglaną (pycha i zdrowo), a do tego obowiązkowo… najlepszy i naturalny probiotyk w formie dodatku.
Ogórek kiszony. Tak, to jest moment kiedy zaczynam pochłaniać olbrzymie ilości ogórków kiszonych. Nie są już co prawda małosolne, ale też nie za bardzo ukiszone. Takie w sam raz.
A czemu są takie zdrowe? Co takiego jest w kiszonych ogórkach, że tak je lubimy?
Przede wszystkim są pyszne. Idealne do gulaszu, ale też zupa ogórkowa… mmm... chyba wiem, co zjem jutro na obiad :)
Kiszone ogórki to nie tylko bomba witaminowa, ale też jeden z najskuteczniejszych, naturalnych probiotyków. Są źródłem kwasu mlekowego, który wydziela się w czasie fermentacji. Kwas mlekowy oczyszcza organizm (...) i wzmacnia system obronny, chroniąc Cię przed chorobami.
Znów doświadczam tego, że organizm jest naprawdę mądry. Doskonale wie, czego mu potrzeba i zazwyczaj na to mam właśnie ochotę. Teraz potrzebuję głównie wzmocnienia i dużo odporności, dlatego pochłaniam ogórki kiszone.
Dodatkowo ogórki kiszone regulują florę bakteryjną w jelitach, wspomagają trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii. (...)
Kiszone ogórki dostarczają sporo witamin z grupy B, które pomagają regulować metabolizm, ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią. Są dobrym źródłem witaminy C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu.
Najzdrowsze są kiszonki które robisz sam. Popatrz na skład kiszonych ogórków, które możesz kupić w sklepach. Cukier, substancje wzmacniające smak i zapach? Po co? Dobrze zrobione, domowe ogórki kiszone wcale tego nie potrzebują. Smakują i pachną znakomicie, a przy tym są zdrowsze i bardziej naturalne.
Teraz już jest trochę za późno na kiszenie, bo już po sezonie na ogórki, ale mam nadzieję, że zrobiłeś zimowe zapasy.
Dobrej niedzieli,
Ewelina
Witaj,
Jak mija Ci niedziela? U mnie, po słonecznej sobocie jest deszczowo i jesiennie. Widać, że lato już całkiem daje za wygraną.
Kiedy zaczyna się taka jesienna słota, zaczynam poważnie myśleć o odporności. Nie wiem, jak to się stało, ale pod koniec ubiegłego tygodnia niemal wszyscy moi znajomi złapali jakieś paskudne przeziębienie. Dosłownie, niemal w jednym momencie. Ci silniejsi już są zdrowi, reszta walczy. (...)
A kiedy przychodzą takie jesienne, deszczowe dni, mam na nie swoją obiadową receptę. Przygotowuję gulasz wołowy z kaszą jaglaną (pycha i zdrowo), a do tego obowiązkowo… najlepszy i naturalny probiotyk w formie dodatku.
Ogórek kiszony. Tak, to jest moment kiedy zaczynam pochłaniać olbrzymie ilości ogórków kiszonych. Nie są już co prawda małosolne, ale też nie za bardzo ukiszone. Takie w sam raz.
![]() |
Zdjęcie ze strony http://www.przepisy.rzeszow.pl/ |
A czemu są takie zdrowe? Co takiego jest w kiszonych ogórkach, że tak je lubimy?
Przede wszystkim są pyszne. Idealne do gulaszu, ale też zupa ogórkowa… mmm... chyba wiem, co zjem jutro na obiad :)
Kiszone ogórki to nie tylko bomba witaminowa, ale też jeden z najskuteczniejszych, naturalnych probiotyków. Są źródłem kwasu mlekowego, który wydziela się w czasie fermentacji. Kwas mlekowy oczyszcza organizm (...) i wzmacnia system obronny, chroniąc Cię przed chorobami.
Znów doświadczam tego, że organizm jest naprawdę mądry. Doskonale wie, czego mu potrzeba i zazwyczaj na to mam właśnie ochotę. Teraz potrzebuję głównie wzmocnienia i dużo odporności, dlatego pochłaniam ogórki kiszone.
Dodatkowo ogórki kiszone regulują florę bakteryjną w jelitach, wspomagają trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii. (...)
Kiszone ogórki dostarczają sporo witamin z grupy B, które pomagają regulować metabolizm, ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią. Są dobrym źródłem witaminy C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu.
Najzdrowsze są kiszonki które robisz sam. Popatrz na skład kiszonych ogórków, które możesz kupić w sklepach. Cukier, substancje wzmacniające smak i zapach? Po co? Dobrze zrobione, domowe ogórki kiszone wcale tego nie potrzebują. Smakują i pachną znakomicie, a przy tym są zdrowsze i bardziej naturalne.
Teraz już jest trochę za późno na kiszenie, bo już po sezonie na ogórki, ale mam nadzieję, że zrobiłeś zimowe zapasy.
Dobrej niedzieli,
Ewelina
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza