środa, 5 października 2016

Nowy wirus na facebooku wykorzystuje twoje zdjęcie!

Na Facebooku szaleje nowy wirus, tym razem jednak jest rozsyłany przez własnych znajomych, jako wideo. Nie klikajcie, nie ściągajcie!


Schemat wygląda następująco: dostajemy powiadomienie, że nasz znajomy wstawił wideo z naszym udziałem, na naszej tablicy na facebooku. Faktycznie na wallu zobaczymy swoje profilowe zdjęcie oznaczone guzikiem PLAY. 
Opatrzone jest on podpisem według formuły "Imię Video" (np. "Tadeusz Video"). Tak spreparowany link pojawia się na tablicy ofiary i kusi jej znajomych, którzy często bez zastanowienia w niego klikają.
Po kliknięciu zostajemy odesłani do strony łudząco przypominającej serwis Youtube, jednak, aby obejrzeć wideo, zostaniemy poproszeni o zainstalowanie specjalnej wtyczki. Wtedy sami zaczynamy rozsyłać wirusa, a nasze dane mogą trafić w ręce cyberprzestępców. 
Nasza przeglądarka zaczyna proponować nam strony zachęcającej do skorzystania z usług SMS premium (charakterystyczne numery zaczynające się na 925XX, które kosztują ponad 25 zł za jedną wiadomość) i dodatkowo wyświetla "agresywne" reklamy. Ów dodatek automatycznie zamienia też nasz facebookowy profil w swoiste "zombie", które rozsyła podobne wiadomości do innych znajomych. W ten sposób złośliwe oprogramowanie rozprzestrzenia się na kolejne komputery.

Po informacje, co zrobić, gdy zarazimy się facebookowym wirusem oraz jak chronić się przed takimi atakami zapraszam do artykułu "Nowy, internetowy wirus atakuje na Facebooku" w serwisie ONET.

Jeśli otrzymacie takie powiadomienie, ostrzeżcie znajomego, od którego otrzymaliście link, aby odinstalował wtyczkę ze swojego komputera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz