środa, 2 listopada 2016

Jajka z Biedronki z salmonellą


Jak informuje Główny Inspektor Sanitarny, w sklepach Biedronki pojawiły się jajka z dwóch stad kur niosek, w których wykryto bakterie salmonelli.

Wycofywane jaja oznaczone są jako:
- "Ale jaja kl. M",
- "Ale jaja kl. L".
Numer partii/terminie ważności: 31.10.2016, 01.11.2016, 02.11.2016, 03.11.2016, 06.11.2016, 07.11.2016, 08.11.2016,09.11.2016, 10.11.2016, 11.11.2016.
Jaja posiadają na skorupkach kody: 3PL30221321 lub 3PL30221304.


Oświadczenie Firmy Jeronimo Martins Polska S.A, właściciela sieci Biedronka:
"Informujemy, że 21 października br. otrzymaliśmy od dostawcy jajek, Ferm Drobiu Woźniak, powiadomienie o wszczęciu przez Powiatowego Lekarza Weterynarii kontroli dotyczącej kilku partii jajek. Wszczęcie kontroli wynikało z faktu umieszczenia przez jeden z krajów UE powiadomienia dot. produktu w systemie wczesnego ostrzegania RASFF. Producent przedstawił nam jednocześnie wyniki badań mikrobiologicznych dotyczących wspomnianych partii jajek, które nie wykazały nieprawidłowości. Z myślą o ograniczeniu ryzyka dla konsumentów, w ramach istniejących procedur nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem oferowanych produktów, nasza firma podjęła decyzję o niezwłocznym wycofaniu ze swojej sieci wszystkich wskazanych partii. Tym samym, stanem na 28 października, tj. w dniu publikacji na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego komunikatu dotyczącego wybranych partii jajek, pochodzących z Ferm Drobiu Woźniak, żadna z zakwestionowanych partii nie znajdowała się już w sprzedaży w naszej sieci. Podkreślamy, że zakwestionowane partie jajek zostały przez producenta dostarczone jedynie do 5 spośród 15 naszych centrów dystrybucyjnych i znajdowały się w sprzedaży tylko w części naszych sklepów w południowej Polsce."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz