poniedziałek, 20 marca 2017

Ewelina: Jajka białe kontra brązowe - które są zdrowsze?

Ewelina Drela z Mapy Zdrowia:

Witaj,

Nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie wiosna nieśmiało zaczyna się zadomawiać. Jest coraz więcej słońca, dzień jest coraz dłuższy i coraz cieplejszy.

To wszystko oznacza, że potrzeba nam więcej energii, odnowienia i oczyszczenia po zimie(...) I już nie czas na wymówki, w końcu nie chcesz  przywitać wiosny bólem głowy, osłabieniem i zaparciami, prawda?

Ja już (...) nie zamierzam czekać. Chcę cieszyć się słońcem i ciepłem, a przy tym wzmacniam swoją odporność przed wiosennymi kaprysami pogodowymi.

A tymczasem dzisiaj… o jajku. Czyli też wiosennie. Jajko kojarzy się z nowym życiem, podobnie jak wiosna.



Jak na pewno wiesz, jajka mogą mieć różne kolory. Od ciemnobrązowych do prawie białych. Są tacy, którzy twierdzą, że najzdrowsze i najsmaczniejsze są te brązowe. Inni uważają, że te białe są świeższe i czyste.

A jak jest naprawdę? Czy jest jakaś różnica, poza kolorem oczywiście?

Jaja kurze mogą występować w różnych kolorach, ale wiele osób nie ma pojęcia co sprawia, że tak się dzieje. Krążą plotki, że to zależy od paszy, którą karmione są kury albo od poziomu „naturalności” jaj.

Odpowiedź jest jednak bardziej prozaiczna :).
Kolor jaj zależy od… rasy kur. Przykładowo jaja od kur zielononóżek zazwyczaj są jasne. Niektóre rasy kur, jak Araucana, Donxiang czy Lushi, dają jaja nawet niebieskie lub niebiesko-zielone!!

Różne kolory jaj zależą w głównej mierze od pigmentu produkowanego przez kury. Główny pigment brązowych to protoporfiryna IX. Produkowana jest z hemu, który jest również głównym składnikiem hemoglobiny.

Głównym pigmentem niebieskich jaj jest biliverdyna, która również produkowana jest z hemu. To ten sam składnik, który daje żółci, sokom trawiennym, ich żółtą barwę.

O ile genetyka ma największy wpływ na kolor jaj, są też inne czynniki, które wpływają na ich odcień. Sposób odżywiania, warunki bytowe czy poziom stresu może wpływać na to, że jajka są ciemniejsze lub jaśniejsze, ale nie zmienia to ich koloru.

A czy to prawda, że ciemniejsze jaja są zdrowsze?

Bardzo często zdarza się, że ludzie, którzy wolą jaja o ciemniejszej skorupce wierzą, że są one bardziej naturalne i zdrowsze niż te białe.

Naukowcy zbadali i porównali jajka brązowe i białe i sprawdzili zawartość składników odżywczych. Okazało się, że kolor nie ma znaczenia.

Zarówno białe jak i brązowe jaja są zdrowe i powinny być składnikiem zróżnicowanej diety. Jajko zawiera mnóstwo witamin, minerałów i białka wysokiej jakości, a wszystko to zapakowane w mniej więcej 80 kcal.

Jest jednak coś ważniejszego niż kolor, co wpływa na jakość jajek. Głównym czynnikiem jest sposób hodowli kur. Okazuje się, że jajka od kur biegających po słońcu zawierają do 4 razy więcej witaminy D od znoszonych przez kury mieszkające w zamkniętych pomieszczeniach.

Podobnie jest z kurzą dietą. Ona również wpływa na jakość jajek. Kury, których dieta bogata jest w kwasy Omega-3, znoszą jaja naturalnie bardziej bogate w te kwasy. Z drugiej strony, powinieneś zdecydowanie unikać jaj znoszonych przez kury karmione antybiotykami i hormonami.

Czy smaczniejsze są jasne, czy brązowe jajka?

Wiele osób uważa, że te brązowe smakują lepiej, podczas gdy inni twierdzą, że wolą smak białych i jasnych jajek.

Ale podobnie jak w przypadku zawartości składników odżywczych, kolor jajek nie wpływa na ich smak. Ale to nie znaczy, że wszystkie jajka smakują tak samo.

I znów, na smak jajek wpływ ma sposób chowu, karma, świeżość oraz sposób gotowania jajek.

Tak więc nieważne, czy wybierzesz brązowe czy białe jajka. Skup się raczej na tym, żeby były z wolnego wybiegu, od kur, które nie były karmione paszą gmo oraz antybiotykami, a przede wszystkim, aby były świeże.

(...) Na wiosnę przyda Ci się oczyszczenie, więcej energii i mega odporność!

Dobrej niedzieli,
Ewelina


1 komentarz: