wtorek, 18 kwietnia 2017

Ewelina: Schrzań te Święta - to zdrowo!

Od Eweliny Dreli z Mapy Zdrowia na Święta:

Schrzań te Święta - to zdrowo!

Mamy Wielkanoc, mnogość świątecznych potraw, barw, jajek, nowalijek i tradycyjnie uwarzonych dań. Mam nadzieję, że w tym natłoku smaków, aromatów i kolorów nie zapominasz (...) wiosenny czas sprzyja oczyszczaniu organizmu, regeneracji, odnowie, wszelkim porządkom.

A właśnie - na pewno znasz co najmniej kilka tradycyjnych potraw wielkanocnych, w których skład wchodzi nasz dzisiejszy bohater numer jeden. Ćwikła, żurek z chrzanem, jajka z chrzanem, chrzan w gałązce wkładany do koszyczka.





Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego, że jest to prawdopodobnie najzdrowszy składnik świątecznych potraw. Dziś przyjrzymy się zdrowotnym właściwościom chrzanu.

Jest on niezastąpionym składnikiem kiszonych ogórków, ćwikły i innych przetworów, które mają długi termin przydatności do spożycia. Nie bez powodu, jak się domyślasz.

Przede wszystkim ma wspaniałe właściwości antybakteryjne, charakterystyczny, pikantny smak, ostry aromat - świeżo tarty bywa tak intensywny, że potrafi się zakręcić łezka w oku kiedy go powąchasz.

Przede wszystkim zapewnia trwałość przetworom. A sama roślina - niepozorna, jak większość najbardziej wartościowych ziół - jest chwastem. Jeśli masz w ogrodzie chrzan - doskonale wiesz jak trudno się go jako nieproszonej rośliny pozbyć.

Okazuje się jednak, że to wspaniała, lecznicza roślina pomagająca w nieżycie nosa, zatok, bólach stawów i reumatycznych. Można go tez stosować w kosmetyce do wybielania znamion i piegów.

Najważniejszym składnikiem chrzanu są glukozynolany. W wyniku ich rozkładu powstają substancje zwane izotiocyjanianami - to właśnie one są odpowiedzialne za intensywny aromat i smak tej cudownej rośliny.

Poza tym w chrzanie pełno jest pożytecznych witamin i minerałów: witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, witaminę E, witaminę K, Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód, Cynk.

Na pewno znasz chleb pieczony na liściu chrzanu. Zachowuje on świeżość dużo dłużej niż zwykły chleb - właśnie dzięki działaniu chrzanu. Naukowcy wciąż badają działanie antynowotworowe tego szlachetnego chwastu. Reguluje on także trawienie, pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. Nie bez powodu znalazł się w tak wielu tradycyjnych potrawach. (...)

Życzę Ci wszystkiego najzdrowszego na te święta.
Ewelina

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz