poniedziałek, 29 maja 2017

Ewelina: Drobne wąsate ziarenka, które zadbają o TWOJE zdrowie




 Wiadomość od Eweliny Dreli z Mapy Zdrowia:





Witaj słonecznie,

Nareszcie wiosna zawitała do nas na stałe, można schować kurtki, czapki i zimowe buty i cieszyć się prawdziwie zieloną, wszechobecną wiosną. (...)

Na pewno nie raz zastanawiasz się co by zdrowego ugotować, co dałoby Ci maksymalną ilość niezbędnych składników odżywczych. Ostatnio media się rozpisały na temat różnego rodzaju superfoods.

Mam jednak nadzieję, że nie straciłeś/nie straciłaś całkiem dla nich głowy - pamiętaj że nasze rodzime rośliny są tak samo cenne i większość supergwiazd ma swoje odpowiedniki w Polsce. Jest jednak kilka roślin wyjątkowych pod względem niesamowitej ilości dobrych składników.

Jedną z nich jest komosa ryżowa. Jeśli jeszcze nie udało Ci się spróbować - zachęcam Cię do tego gorąco. Ta roślina uprawiana jest w Peru, ma wręcz niesamowity skład. To gatunek kaszy (a w zasadzie gatunki, bo można ich spotkać już nawet w Polsce trzy rodzaje - biała, czerwona i czarna).




Te drobne wąsate ziarenka, które po ugotowaniu  wyglądają jak małe przecinki są bogatym źródłem pełnowartościowego białka.


To cecha unikalna w świecie roślin. Ma także duże ilości zdrowych kwasów tłuszczowych i wielu witamin i składników mineralnych. Co więcej, ma właściwości antyoksydacyjne, a nawet antynowotworowe.

Te bogate w skrobie nasiona nie są zbożami - to to tak zwane pseudozboże. Nazywana jest złotem inków, co nie powinno dziwić - jej właściwości są niesamowite.

Komosa zawiera także saponiny, które mogą wykazywać właściwości antyalergiczne i przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.

Naukowcy z Zakładu Bromatologii Uniwersytetu Jagiellońskiego twierdzą, że jako jedna z nielicznych roślin zawiera komplet aminokwasów egzogennych - czyli takich, które muszą być nam  dostarczone w postaci pożywienia.

Jak smakuje? Ma delikatnie orzechowy smak. Zresztą - najlepiej spróbować samemu.

Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Ci zdrowego kolejnego tygodnia.

Ewelina



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz