poniedziałek, 22 maja 2017

Ewelina: Morwa biała na ratunek Twojej trzustce. I nie tylko!



    Od Eweliny Dreli z Mapy Zdrowia:





Witaj,

W ten zimowy, majowy poranek spieszę z nowymi wieściami dotyczącymi Twojego zdrowia. Mam nadzieję, że pogoda Cię nie odstrasza i dostarczasz sobie dużej dawki ruchu (...).

Już niedługo wiosna wybuchnie w końcu milionem kolorów i zapachów. Coraz więcej będzie okazji do spacerów ale i coraz więcej pokus w postaci lodów, gofrów, słodkich deserów z bitą śmietaną czy przesłodzonych napojów.

Warto ich unikać jak ognia. To tykające bomby zegarowe, które w naszym organizmie sieją spustoszenie - nie tylko są pustymi kaloriami, ale powodują dosłownie rozstrój organizmu, który dostaje nagle ogromną dawkę cukru bez odpowiedniej dawki błonnika, która zwykle występuje w „prawdziwym”, nieprzetworzonym jedzeniu i pomaga tej potężnej dawce energii uwalniać się stopniowo.

A tutaj dostajesz nagły strzał energii, trzustka musi natychmiast wypuścić równie ogromną dawkę insuliny. Po tym gwałtownym skoku glukozy we krwi masz równie drastyczny jej spadek. I zaczynasz być z powrotem głodny, chce Ci się spać i... nie masz energii. Jeśli to się dzieje raz na jakiś czas - zdrowy organizm jest w stanie dość szybko opanować sytuację.

Jeśli jednak takie sytuacje zdarzają Ci się często albo zdarzały często - miej się na baczności. Cukrzyca typu II i I zbiera coraz większe żniwo u coraz młodszych ludzi. Niestety, głównym winowajcą jest tragiczna dieta zachodnia.

Przeciążona trzustka zaczyna coraz gorzej reagować, produkuje błędne ilości insuliny lub tkanki uodparniają się na nią. I zaczynają się kłopoty. Jeśli więc masz na sumieniu niezbyt zoptymalizowaną dietę pod kontem cukru - pora się przyjrzeć temu co jesz.



Jeśli natomiast już masz problemy z cukrem i poziom glukozy w Twojej krwi jest za wysoki, warto zaopatrzyć się w morwę białą. Możesz ją spotkać w większości dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych. Na pewno znajdzie się też w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością.



Najłatwiej ją stosować w formie herbatki - ma ona niesamowite właściwości - przede wszystkim właśnie pomaga regulować poziom glukozy we krwi.

Morwa biała zawiera związek zwany DNJ - jego specyficzne działanie polega na spowolnieniu rozkładu zawartej w pożywieniu skrobi na cukry proste. Ten typowy skok energii po posiłku (i cukru we krwi) nazywa się zjawiskiem hiperglikemii poposiłkowej.

Innym ciekawym składnikiem regulującym gospodarkę cukrową jest kwercetyna - rodzaj flawonoidu. Jego zadaniem jest hamowanie działania enzymu reduktazy aldozy.

To enzym odpowiedzialny za syntezę sorbitolu z nadmiaru glukozy. Jego nadmiar jest bardzo niebezpieczny dla naszego układu nerwowego, oczu oraz nerek.



Morwa biała to naturalny składnik, który warto Wprowadzić do swojej diety, zwłaszcza, gdy lubisz słodycze.

Jednak nie zastąpi ona zdrowego rozsądku i dobrze zbilansowanej diety. I podobnie jak inne substancje, najlepiej działa w organizmie oczyszczonym ze złogów i toksyn.

Jeśli więc nie zawsze dbasz o dietę i zdarza Ci się podjadać słodycze, warto pomyśleć nie tylko o morwie białej, ale przede wszystkim o usunięciu tych wszystkich szkodliwych substancji (...).

Dobrej niedzieli,
Ewelina





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz