poniedziałek, 11 września 2017

Ewelina: Małe kolorowe perełki, a zdrowsze niż...




Czerwone porzeczki i Ewelina Drela z Mapy Zdrowia




Witaj,

Jak mija Ci kolejna ciepła, letnia niedziela? Mam nadzieję, że odpoczywasz, leniuchujesz i ładujesz baterię na kolejny, niesamowity tydzień. (...) :)

Dzisiaj opowiem Ci pewną zabawną historię. Przypomniała mi się, kiedy wczoraj wyszłam do ogrodu zebrać owoce. Miałam kiedyś psa. Berneński pies pasterski, wabił się Bachus. Jeśli nie jesteś miłośnikiem psów, podpowiem Ci, że Bachus to było niecałe 80 kg miłości i radości.

Prawdziwy, wierny przyjaciel, na którego można było zawsze liczyć. Ale to nie był tylko futrzasty kumpel. To był naprawdę mądry pies.

Można było się z nim powygłupiać, ale też bronił, kiedy zbliżał się ktoś niepożądany. Ale to jeszcze nie wszystko.

Kiedy przychodziło lato i dojrzewały owoce, zaczynał się bachusowy czas. Jedne lubił bardziej, inne mniej. Największą sympatią obdarzył krzaki... czerwonej porzeczki. Opierał się o nie przednimi łapami i zębami zeskubywał owoce. 



Widok był komiczny, a po jego interwencji na krzaku zostawały tylko puste łodyżki po owocach. To był mądry pies. Porzeczki to jedne z najzdrowszych owoców, jakie dała nam matka natura.

Tak, zgadłeś. Właśnie przyszedł sezon na czerwone porzeczki. U mnie już dojrzały. Nie powstrzymałam się i krzak wczoraj opustoszał. Miałam robić dżem. Niestety, na dżem zabrakło.

Pewnie zastanawiasz się, co tak zdrowego jest w tych małych, perłowych koralikach? Pewnie się zdziwisz.

Od mniej więcej XVI wieku czerwone porzeczki zalecane są jako lekarstwo osobom cierpiącym na dolegliwości żołądkowo-jelitowe, choroby układu krążenia czy reumatyzm. Żołnierze i rycerze stosowali je do leczenia trudno gojących się ran, a panny wywabiały nimi piegi.

Jeśli cierpisz na nadciśnienie, czerwone porzeczki są w sam raz dla Ciebie. Duża zawartość potasu i witaminy PP pomaga obniżać i stabilizować ciśnienie krwi. 



Porzeczki zawierają pektyny, czyli rozpuszczalny błonnik. Dzięki temu wspomagają pracę jelit i dbają o rozwój zdrowej flory jelitowej. Są więc wspaniałym uzupełnieniem tych ziarenek. Zaleca się je również osobom cierpiącym na schorzenia wątroby lub zgagę, ponieważ pomagają regulować soki trawienne i łagodzą dolegliwości.

Już teraz wiesz, czemu moje porzeczki nie doczekały się dżemu? Może to lepiej, wyjdzie na zdrowie.
 

Dobrej niedzieli,
Odpoczywaj,
Ewelina



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz